Afbeelding
Foto:

Venray en Anna lijken goed af met Renschdael Groep

VENRAY | Wethouder Martijn van der Putten stak vorige week de loftrompet over de Renschdael Groep (RG). De Horstse projectontwikkelaar is sinds begin vorig jaar eigenaar van het Annapark, de misschien wel meest iconische en tot de verbeelding sprekende plek in Venray. Van der Putten zei nog net niet dat de Renschdael Groep een lot uit de loterij is voor Venray. Maar is de RG inderdaad die gedroomde partij die het Annapark verdient en waar het gemeentebestuur naar zocht?

Door Henk Baltussen

Vaak worden kritische noten gekraakt op deze plek, worden beslissingen van bestuurders aan de kaak gesteld en uitspraken op een weegschaal gelegd. Waarom loopt Van der Putten zo weg met RG? Waarop is zijn vertrouwen eigenlijk gebaseerd dat het wel goed gaat komen met dat Annapark met RG aan het roer? Wie de wandelgangen van RG nagaat, wie in de geschiedenis van het Horster bedrijf duikt, kan de loftuitingen van Van der Putten begrijpen. Dat RG eerst een landschapsarchitect het verwaarloosde Annapark in stuurde, zelfs een studie maakte van de natuur in het park, gebeurde niet voor de bühne, niet om de met het park begane Venraynaren zand in de ogen te strooien. Om vervolgens het groen op het 45 hectare grote terrein grootscheeps te snoeien, om zoveel mogelijk bomen te kappen en de monumentale gebouwen in een oogwenk met de grond gelijk te maken.

RG stuurde eerst een landschapsarchitect het Annapark in

Je zou de projectontwikkelaars niet de kost willen geven die daar wel op die manier mee omgaan: snoeien en slopen om maar zoveel mogelijk woningen, het liefste appartementen want dat vult lekker, er neer te kunnen kwakken. Zoals RG de aanpak van het Annapark benadert, deed het al eerder met het voormalige Paleis van Justitie en Huis van Bewaring in Den Bosch. Er werd niet gekeken naar louter woningen, maar naar mogelijkheden voor evenementenruimten, een hotel, horeca, een Spa of Health City, eventueel onderwijs. De wil om de historie in de gebouwen te bewaren prevaleert bij RG. Ruis en herrie, zoals RG aanbouwen aan de binnenzijde van het karakteristieke Bossche complex omschreef, werden wel direct opgeruimd. Hetzelfde doet RG in het Annapark: opstallen zoals een fietsenstalling worden neergehaald omdat ze nutteloos zijn en de parksfeer aantasten.
In Diemen kocht RG enkele jaren enkele foeilelijke kantoorgebouwen aan en sloopte ze. Inmiddels verrijst een complete nieuwe en moderne wijk Holland Park genaamd, met bijna tweeduizend betaalbare woningen. Dichter bij huis kocht RG in Boxmeer het oude Maasziekenhuis. Ook daar is niet de weg van de minste weerstand gekozen. Die weg was simpel geweest: het oude ziekenhuis en de verpleegstersflat (geen waardevolle maar wel uitgeleefde gebouwen) slopen en appartementen bouwen. RG keek eerst naar de omgeving (aan de rand van de Maasheggen, dicht bij de Maas), naar de natuur en richtte daar rekening mee houdend het nieuwe gebied in: louter vrijstaande villa's tussen veel groen met behoud van de al aanwezige bomen. Na de sloop van de ziekenhuispanden werd de bouwlocatie opgeleverd als een golfbaan.

Bouwlocaties die eruitzien als een golfbaan

Bij elke met gras ingezaaide kavel stond een bordje met info, op het terrein verrezen mini-woningen met materialen die bij de bouw werden aanbevolen. Zowel voor, tijdens en na bouwwerk moet de locatie er tiptop uitzien; ook een adagium van RG. Al snel bleek dat de verkoop van de villa's stagneerde. Het roer werd omgegooid, een aantal ingetekende villa's werden vervangen door tweekappers en de nieuwe woonwijk (nu in volle aanbouw) gaat in de richting van uitverkocht. Met behoud van groen, natuur en ruimte.
RG, dat ook kunst een warm hart toedraagt, is geen huis- en tuin-ontwikkelaar met dollartekens in de ogen. Het Horstse bedrijf heeft vooral oog voor groen en voor inpassing van gebouwen daarin. Met het Annapark moet het dezelfde richting op. Met dien verstande dat het een complex gebied is met veel monumentale gebouwen waarvan er veel onherstelbaar vervallen en beschadigd zijn. Maar waar wel de Venraynaar aan gehecht is. Dat RG , die op aanvraag rondleidingen op het park houdt, zijn uiterste best doet om alles te behouden, klinkt geloofwaardig.

Geen praatje voor de vaak van wethouder Van der Putten

Wel plaatst RG zelf wat kanttekeningen: "We moeten flink aan de bak om al het erfgoed in de lucht te houden", zei RG-projectontwikkelaar Marianne Dankers vorige week dan ook. "We moeten natuurlijk onze businesscase in de gaten houden. De markt is leidend. Maar we hebben ons de verplichting opgelegd ver te gaan in behoud van panden."
Dat Van der Putten de Renschadael Groep een 'unieke partner' noemt voor het Annapark, is geen praatje voor de vaak. Ze zullen elkaar scherp blijven houden. Met hulp van betrokken Venraynaren.