Joos Direks (links) en Theo Janssen met de kenmerkende borden die de richting aangeven.
Joos Direks (links) en Theo Janssen met de kenmerkende borden die de richting aangeven. Foto: Rikus ten Brucke

In alle vroegte op pad

Venray | Joos Direks is één van de tientallen vrijwilligers die ieder jaar meehelpen aan de organisatie van de Fietsvierdaagse. Direks is iedere dag samen met vijf anderen al voor dag en dauw uit de veren om alle pijlen die de routes aangeven op te hangen.

Door Dennis Stiphout

Op het moment dat nagenoeg alle fietsers nog profiteren /van hun nachtrust, is het voor Direks tijd om in actie te komen. Rond de klok van zes uur vertrekken er drie auto's met twee personen en een lading borden aan boord om alle pijlen goed op te hangen. "Eentje rijdt en de ander hangt alle pijlen op. Het is belangrijk dat de pijlen goed staan. Als dat niet zo is, krijg je namelijk direct een telefoontje", vertelt Direks. Hij wil zichzelf en de organisatie absoluut niet op de borst kloppen, maar denk dat de bewegwijzering in Venray goed is geregeld. "Ik fiets zelf ook meerdere fietsvierdaagses, maar maar nergens staan zoveel bordjes als hier in Venray. Eigenlijk loopt alles in de hele organisatie op rolletjes." Direks en de andere vrijwilligers doen er iedere dag zo'n drieënhalf uur over voordat alle bordjes staan en hangen. "Iedereen heeft z'n vaste routes, maar het is niet zo dat degene die de zestig kilometer uitzet ook de meeste bordjes ophangt. Het wordt zo verdeeld dat iedereen ongeveer evenveel heeft." Naast de pijlen worden er ook waarschuwingsborden neergezet.

Direks vertelt dat hij en de andere vijf vrijwilligers die meehelpen ophangen de routes niet uitzetten. "Dat doen Frans Coenen en Kees van der Velden. Wij krijgen die routes helemaal op papier en rijden de routen dan dag voor dag. Rond 16.00 uur gaan we alle pijlen weer ophalen. Daar zijn we zo'n anderhalf tot twee uur mee bezig. Ieder jaar zijn er andere routes, maar sommige wegen worden natuurlijk wel vaker gebruikt." Direks loopt al een poosje mee. "Dit is het elfde jaar dat ik meedoe. Elf jaar geleden ben ik gestopt met werken, ik werd destijds door de toenmalige voorzitter Jan Kreutz benaderd met de vraag of ik wat wilde gaan doen."

Direks kan zich niet herinneren dat er grote dingen fout zijn gaan in het verleden. "Er kan eens een pijltje verkeerd staan, maar dat komt bijna niet voor. Sommige pijlen worden weleens verdraaid of weggegooid, maar bijzondere dingen gebeuren er eigenlijk niet." De club vrijwilligers, waar Direks deel van uit maakt, is volgens hem erg leuk. "Het is gewoon een leuk clubje dat we hebben. Het is altijd gezellig. We zitten rond de honderd vrijwilligers, dat is een hele club. Het loopt eigenlijk altijd goed. Dit is het 35ste jaar, dus dan weet je inmiddels natuurlijk ook wel een beetje hoe het moet."