Locatie Geijsteren is nagenoeg helemaal gewijd aan beeldende kunst.
Locatie Geijsteren is nagenoeg helemaal gewijd aan beeldende kunst. Foto: Schijt aan de Grens

Schijt aan de Grens (1)

Geijsteren | In het weekend van 24 en augustus vindt in Venray, Overloon en Geijsteren de derde editie van Schijt aan de Grens plaats, het provinciegrensoverschrijdend muziek-, kunst- en cultuurfestival. In de aanloop naar Schijt aan de Grens belicht Peel en Maas in een korte serie de drie locaties en het totale programma. Vandaag deel 1: Geijsteren.

Aan de Sint Wilbertsweg 22, aan de rand van Geijsteren, ligt één van de twee watermolens van het dorp, tevens het woonhuis en atelier van kunstenaar Harm Rutten. Het schoepenrad kijkt uit over een klein weiland. Door het jaar heen heerst rust in de wei, maar om het andere jaar verandert dat als kunst en kunstenaars bezit nemen van het kleine door bos en beekjes omzoomde weitje. Schijt aan de Grens op de locatie Geijsteren is nagenoeg helemaal gewijd aan beeldende kunst. Natuurlijk, er is ook muziek, vlak dat niet uit, maar kunst in de groene open ruimte voert de boventoon. En dit jaar nog meer dan voorgaande jaren. "We hebben 23 kunstenaars uitgenodigd om een hele week op de locatie te verblijven en in die week individueel en samen kunstwerken te maken, geïnspireerd door het thema 'zalige zonden' en met de materialen die voorhanden zijn", vertelt Peter Bults, al vanaf de eerste Schijt in 2015 één van de kartrekkers van het evenement in Geijsteren. "De kunstenaars komen uit de regio, maar ook ver daarbuiten. Ze werken in allerlei disciplines, ze variëren in leeftijd, het is een hele mooie gemengde groep", vult medeorganisator Sanne Aben aan. Ze rekent dan ook op een spannende en onzekere week. "De kunstenaars zijn een hele week bij elkaar. Dan kan er van alles ontstaan. We hopen natuurlijk dat de kunstenaars elkaar stimuleren en dat het geheel meer wordt dan de som der delen."

Livestream?

Hoewel de hele week bezoekers welkom zijn, komt de echte stroom pas zaterdag en zondag op gang, als de kunstwerken klaar zijn. Daarom willen ze het proces wat daar aan vooraf gaat zo goed mogelijk vastleggen en in beeld brengen. "Een videoverslag", zegt Sanne. "En als het lukt een livestream via een webcam." Daarover zijn ze in gesprek met Glasweb Venray. "De kabel ligt overal in de grond. Als ze de aansluitingen op tijd klaar, zou het kunnen", weet Peter.

Eigen karakter

Bults en Aben zijn blij met de duidelijke signatuur van locatie Geijsteren. "Na drie uitvoeringen hebben we nu drie locaties met elk een eigen karakter", stelt Peter. "Geijsteren is de oase van beeldende kunst", zegt Sanne. Dat betekent niet dat er geen andere activiteiten zijn zaterdag 24 en zondag 25 augustus. Er is muziek van de rondtrekkende singer-songwriters die ook de andere locaties aandoen. Ook Luuk Lenders, The Kitchen Floor Boys en Clemens van de Ven zijn present. Sanne: "We zijn bezig om het hele weekend een soort van bioscoop in te richten met bijzondere films en video's."

En ook het eten wordt iets bijzonders in Geijsteren: Het Diner Zonder Schaamte, een experimenteel diner, gemaakt door het EAT ART collective, dat balanceert op het subtiele randje van guilty pleasures en eeuwige schaamte. Onze moderne gedachtes, en angstgevoelens, over voedselkeuzes staan hierin centraal. Voor €37,50 p.p. kan je deze unieke dinerervaring meemaken, inclusief 3-gangenmenu, een welkomstdrankje en koffie na.

Boodschappen

De organisatie is klaar om de oase van beeldende kunst in te richten. Wat spullen kunnen ze nog wel gebruiken. Op het niet volledige boodschappenbriefje prijken: Sloophout (zonder spijkers); diamantkralen (mag nep zijn), helder, blauw, groen en transparant; poëzieplaatjes met bloemen; bloemblaadjes; kippengaas; elektrabuizen (16 en 19 mm), beeldjes van Maria uit Lourdes en spijkers (zonder sloophout).

Heb je zoiets, neem dan contact op met Peter Bults (peter@bults.biz) of Sanne Aben (sanne@culturavenray.nl)