Peter Willems uit Ysselsteyn, drievoudig winnaar van de Industriële Club Trofee.
Peter Willems uit Ysselsteyn, drievoudig winnaar van de Industriële Club Trofee. Werkgroep Historie Heide

Grote crosshistorie

Heide | Ton Jakobs raakte in zijn jeugd zo gefascineerd door motorcrossvereniging Janslust dat hij er een boek over schreef. Op zondag 15 september vindt de presentatie plaats tijdens het Classic Cross evenement in zijn geboortedorp Heide.

Door Sven Poels

"Ik ben van huis uit verpleegkundige, geen schrijver", vertelt de auteur eerlijkheidshalve. "Ik heb dan ook niet gepoogd om volledig te kunnen zijn. Het boek is vanuit mijn herinnering geschreven." Die herinnering werd gevormd in zijn jonge kinderjaren. Opgroeiende aan de Deurneseweg in Heide kwam de nu 53-jarige Jakobs al vroeg in aanraking met de in 1961 opgerichte motorcrossvereniging Janslust. "Het bos waar de zandbaan lag, was vroeger mijn speeltuin", memoreert hij. "Het zware geronk van de motors en de reuk van de mengsmering vergeet ik nooit meer. Tijdens de wedstrijden zag ik de heroïek van de deelnemers, die ontzettende lefgozers. Mannen van staal, durf ik wel te zeggen." Het maakte allemaal zo'n indruk op hem dat hij er later in zijn leven een heel boek over schreef. "Na de reünie in 2012 kwam ik op het idee om alles op te tekenen. In de herfst van 2016 ben ik begonnen met het verzamelen van allerlei wedstrijdverslagen, foto's en uitslagen." Nu, bijna drie jaar later, is het werk afgerond. "Het zijn 270 pagina's en meer dan vijfhonderd foto's geworden", vertelt Jakobs trots. "Een leuk inkijkexemplaar met een mooie, harde kaft." De inhoud behandelt onder andere het ontstaan en de organisatie van de motorcrossevenementen, vele anekdotes en een inkijkje in de carrières van de coureurs. "Het ging van klein naar steeds groter. De hele nationale top is meerdere keren aan bod geweest en ook internationale wereldkampioenen lieten zich zien. Het hoogtepunt was het organiseren van de Grand Prix in 1982, waar ruim tienduizend toeschouwers op afkwamen." Een jaar daarna werd de stekker er vanwege financiële redenen uitgetrokken en werd er elders een doorstart gemaakt onder de naam Stichting Motorcross Club (SMC) Venray.

Classic Crossevenement

Om stil te staan bij het memorabele verleden is er op zondag 15 september een Classic Crossevenement op het oude terrein van Janslust aan de Deurneseweg 58. Buiten de crossmotoren zijn er dan ook klassieke zijspannen, quads en een zogenaamde funklasse waarin verbouwde gemotoriseerde voertuigen een paar rondjes rijden op de geïmproviseerde baan. "Ook zal er een feesttent staan met hapjes en drankjes en is er een prachtige foto- en filmpresentatie door Werkgroep Historie Heide", weet initiatiefnemer Jakobs, die op deze dag om 12.00 uur zijn boek zal presenteren. "Ik hoop dat er vele bezoekers zullen zijn die samen herinneringen kunnen ophalen en waarbij het boek wellicht voor de nodige verhalen zorgt." In de voorverkoop kost het boek 28 euro, vanaf de dag na het evenement 33 euro. Wilt u een of meerdere exemplaren reserveren, maak het geld dan over naar NL75RABO0133308715 o.v.v. 'Boek Motorcross Heide-Venray' en uw naam en adresgegevens. Verzendkosten binnen Nederland zijn 4,35 euro. Ook mag er een reservering via Jakobs' mailadres (tjakobs@planet.nl) worden gedaan en bij het afhalen op 15 september worden afgerekend. De toegang tot de Classic Cross is gratis.