Op 26 januari 1932 werd de school aan de Eindstraat officieel geopend.
Op 26 januari 1932 werd de school aan de Eindstraat officieel geopend. Oude foto

Nieuwe huishoudschool

Venray | Al in januari 1920 werd er als voorbereiding op een te stichten huishoudschool in Venray de mogelijkheid geboden tot het volgen van een naaicursus.

Deze cursus stond onder leiding van de zusters Ursulinen en enkele dames en had als doel om jonge meisjes te vormen tot degelijke huisvrouwen. Op 4 februari 1920 vond in de Buitenschool van de Ursulinen bij aanwezigheid van het bestuur, de directrices, de medewerksters, de leerlingen en een aantal genodigden de definitieve stichting van 'Huishoudschool "St. Oda" afdeeling Naaicursus' plaats. Een volwaardige huishoudschool was het nog niet en daarom gingen veel jonge meisjes naar de huishoudschool in Posterholt. In Venray beperkte men zich vooralsnog tot het geven van huishoudcursussen, maar in september 1929 ging er een verzoek uit van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond om in Venray een landbouwhuishoudschool te vestigen.

Op 29 juli 1930 vond de aanbesteding voor de Venrayse huishoudschool plaats en op 26 januari 1932 kon de school aan de Eindstraat officieel geopend worden. Ter gelegenheid hiervan werd de oude foto van vandaag gemaakt.
Voor zittend v.l.n.r.: mevrouw Wismans-Geelen; mevrouw Poels-Kellenaers; Truuj Odenhoven-Swinkels; mevrouw Esser-Esser; burgemeester Oscar van de Loo; Jan Poels, lid Tweede Kamer en Provinciale Staten; J. Amendt, landbouwonderwijs; baron van Hövell van Wezeveld en Westerflier, commissaris der Koningin in Limburg; Th. Verheggen, voorzitter L.L.T.B.; mej. Smit, inspectrice huishoudonderwijs; juffrouw Sangers, directrice landbouwhuishoudschool Venray; M. Tops, secretaris L.L.T.B.; ir. H. Bemelmans, geestelijk adviseur L.L.T.B.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray