Peter Winnen samen met Mike tijdens een fietsclinic in 2011.
Peter Winnen samen met Mike tijdens een fietsclinic in 2011. Foto: Hein van Bakel

Winnen deelt veer uit

Venray | Onderuitgezakt op de bank keek Peter Winnen de eerste etappe van de Tour de France. In zijn huis in Venray rekende hij, zoals vele Nederlanders, op een overwinning van Dylan Groenewegen. De ex-prof, geboren in Ysselsteyn, herkende echter al snel zijn oud-dorpsgenoot Mike Teunissen: "Onbeschrijfelijk. Echt geweldig om te zien", vertelt Winnen over de zege van Teunissen.

Door Willem Menting

Winnen, zelf goed voor vier etappezeges in de Ronde van Frankrijk, vreesde in eerste instantie dat ook Teunissen betrokken was bij de valpartij van Dylan Groenewegen. "Die ploeg werkt al maandenlang toe naar deze sprint en dan dreigt het twee kilometer voor de finish volledig mis te gaan. Het is zo knap van Mike dat hij na de valpartij van Groenewegen snel durft te schakelen en vol voor eigen kans gaat. Dat moet je binnen een paar seconden beslissen."

'Het mooiste was misschien wel de blik van Peter Sagan'

De oud-winnaar van het jongerenklassement in de Ronde van Frankrijk in 1981 genoot met volle teugen van de supersprint van Teunissen. "Het mooiste was misschien nog wel de blik van Peter Sagan. Hij was totaal verrast toen Mike hem passeerde op de finish. Daar had hij geen rekening meer mee gehouden. Heel bijzonder. Ik beleefde het heel intens. Alsof oude tijden herleven."

De 61-jarige Winnen weet wat Teunissen meemaakt in Frankrijk. "Er komt ontzettend veel op je af. Dat is tegenwoordig nog veel meer dan in mijn tijd, maar ik ken het gevoel. Je bent het niet gewend en daardoor kan alle aandacht lastig zijn." De drukte kostte Teunissen misschien wel zijn gele trui op maandag. "De hectiek is enorm en er is veel reuring om je heen. Daardoor doe je wel een jas uit. Tel daar de slechte nachtrust bij op en dan kan het wel eens te veel worden."

Dat neemt niet weg dat Winnen enorm trots is op Teunissen. "Heel bijzonder toch. Ik zie hem nog steeds rondfietsen als knul van een jaar of tien oud. Ik weet dat hij al op jonge leeftijd vrij hard kon fietsen. Dat kan zijn zus (Britt, red.) ook dus ze hadden het er vroeger bij de familie Teunissen maar druk mee." Volgens Winnen heeft Teunissen zich goed gepresenteerd in zijn gele trui. "Het is natuurlijk mooie reclame voor de regio, maar Mike heeft het ook gewoon ontzettend goed gedaan. Hij neemt geen blad voor zijn mond, is niet achterbaks en zegt wat hij denkt. Hij heeft een heldere kijk op het wielrennen. Daar hou ik wel van, daarnaast weet hij wat hij wil en dat is ook belangrijk."

Teunissen en Winnen hebben tijdens de Ronde van Frankrijk regelmatig contact. "We hebben elkaar gisteren (dinsdag, red.) nog gesproken via de telefoon. Ik heb hem eerst een veer in zijn kont gestoken. Verder bespreken we niet veel bijzonders. Hij moet zich kunnen concentreren op de Tour de France. Dat is nu veel belangrijker."