Een breedlachende Martin Teunissen is apetrots op zijn zoon.
Een breedlachende Martin Teunissen is apetrots op zijn zoon. Foto: Cor Vos

'De camper ontplofte'

NANCY/YSSELSTEYN | De rust is even weergekeerd bij Martin Teunissen en zijn vrouw Anita. Ze staan met hun camper in Nancy op zo'n zeshonderd meter van de finish, waar het Tourpeloton later die dag de eindstreep passeert, als 'de vader van' zijn mobieltje oppakt. Twee dagen lang leefden de twee in een achtbaan van emoties en kregen een stortvloed aan reacties na de stunt van zoonlief in Brussel. "Zaterdag ontplofte hier de camper."

Door Henk Baltussen

De enkele centimeters die Mike Teunissen belager Peter Sagan op de streep in Brussel voorbleef veranderde niet alleen het leven van de winnaar, ook Martin Teunissen werd in de euforie meegesleept. "We leefden drie dagen in een roes. Wie had ooit durven dromen dat Mike twee Touretappes op rij wint. Onwerkelijk wat er is gebeurd. Het is bij ons thuis één en al fietsen. Ik was wielrenner, Mike is er vroeg mee begonnen en dochter Britt fietst ook. Jaren keken we natuurlijk naar de Tour. En dan gebeurt dit. We keken in de camper naar de finish. Ik zie wel eens hoe mensen zich druk kunnen maken over Ajax en Feyenoord. Heb dat nooit goed begrepen. Maar nu snap ik het. Ik hoef nooit meer uit te leggen dat mijn zoon aan de Tour heeft meegedaan."
Zaterdag kon Teunissen niet in de buurt van zijn zoon komen. Zondag was het anders. "Ik had een pasje gekregen waarmee ik tot bij het podium kon komen. En dan zie je daar op tien meter afstand je zoon in het geel staan met Eddy Merckx, de grootste wielrenner aller tijden. Dat is echt het ultieme voor een vader en moeder."

Inmiddels had ook de pers de familie Teunissen in de gaten gekregen. "Hart van Nederland, L1, RTL7, Volkskrant, Telegraaf, AD, alles hebben we over de vloer gehad. Je wordt zelfs herkend. Maandag stapte ik uit de camper en meteen sprak iemand me aan: 'Jij bent de vader van Mike. Ik zag je op tv.'"

Maandag vierde Martin Teunissen in Épernay, waar Mike het geel kwijtraakte aan Julian Alaphilippe, zijn 59ste verjaardag. Het cadeau dat hij van Mike kreeg, zal hij zijn leven lang koesteren: een originele gele en groene trui.
Toch had Teunissen in alle hectiek nog tijd om na te denken. Bijvoorbeeld over het shirt dat hij droeg toen de pers hem benaderde. P.van.Osch was prominent in beeld leesbaar. "Haha", lacht Teunissen. "Dat shirt had ik bewust aangetrokken. Ik werk bij Peter van Osch Groenteproducties in Leunen. Ik zal eens reclame maken, dacht ik. En dat werkt. Ik heb er veel reacties op gehad. Haha."

Donderdag keerde Teunissen terug in Ysselsteyn. "Maar in de Alpen zijn we er weer bij. Dat is niet echt het terrein voor Mike." In Parijs, waar de Tour eindigt, zal de Ysselsteynse familie zich niet vertonen. "Erg druk en je ziet bijna niets", volgens Martin. "In Boxmeer een dag later zijn we er natuurlijk wel bij. Daar zijn we elk jaar. Dat willen we niet missen."