Gemeente Venray werkt met één rupsenbestrijder

Gemeente Venray werkt met één rupsenbestrijder


VENRAY | De gemeente Venray heeft met het oog op de bestrijding van de eikenprocessierups alleen een contract afgesloten met Herman Vaessen B.V. uit Maasbree. Vaessen neemt wel zelf onderaannemers aan. Daar speelt de gemeente verder geen rol in.

Door Henk Baltussen

Dat antwoordt een woordvoerder van de gemeente Venray op vragen van Peel en Maas, naar aanleiding van de ingezonden brief van Sonja Swinkels uit Oirlo (Zie boven). Het volledige antwoord luidt: "We hebben via een aanbesteding een raamcontract op de markt gezet en daar is Hermen Vaessen B.V. als rechtmatig gegunde uit naar voren gekomen. Dit betekent dat we wettelijk geen andere bedrijven dit werk (bestrijden van de eikenprocessierups, red.) kunnen laten doen. Dan hadden wij Venray in meerdere percelen moeten opdelen en daar was bij aanbesteding geen noodzaak voor. Het is overigens wel zo dat Vaessen meerdere bedrijven als onderaannemer inzet voor de bestrijding." Dat zijn bedrijven op de particuliere markt die volgens de gemeentelijk woordvoerder meteen zouden kunnen komen om de bestrijding op te pakken. "We weten echter niet of particuliere bestrijdingsbedrijven zich ook houden aan de verplichting om de gezogen nesten bij een wettelijk erkende verwerker aan te bieden. Ook weten we niet welke methode ze toepassen om de nesten weg te halen."
Op de klacht van Swinkels dat bestrijden in het buitengebied geen prioriteit heeft, bevestigt de gemeente. "In bossen, landschapselementen en natuurgebieden wordt inderdaad niet bestreden." Dat door de eikenprocessierups 'besmet' gras of hooi een gevaar kan zijn voor paarden, kan de gemeente Venray niet bevestigen.
Volgens leden van het Kenniscentrum Eikenprocessierups zijn honden, paarden en koeien gevoelig voor de processierupsen. Bij paarden kan zowel huid- als inwendige irritatie door vraat optreden. Volgens experts is de huid van koeien dik genoeg. Wel kunnen koeien bij inname van rupsen bij een hap gras, of de haren van rupsen, inwendige irritatie oplopen, bijvoorbeeld aan de tong. Meer info zie: www.venray.nl/eikenprocessierups