Nick Tunnissen maakt volgend seizoen de stap naar de tweede divisie.
Nick Tunnissen maakt volgend seizoen de stap naar de tweede divisie. Foto: Rikus ten Brücke

Promotie naar tweede divisie

Venray | Het zijn mooie weken voor voetbalscheidsrechter Nick Tunnissen. De 32-jarige arbiter uit Venray maakt volgend seizoen de stap naar de tweede divisie, het hoogste amateurniveau van Nederland. "Ik kreeg onlangs een belletje van Kevin Blom. Hij vertelde mij het goede nieuws namens de KNVB. Ik ben apetrots op deze stap."

Door Willem Menting

De laatste seizoenen floot Tunnissen zijn wedstrijden voornamelijk in de derde divisie en de hoofdklasse. De promotie kwam voor hem redelijk uit de lucht vallen. "Ik hik al een paar jaar tegen dit niveau aan. Voor mijn gevoel was ik aan het einde van vorig seizoen als klaar om deze stap te maken, maar ik maak hem nu pas. Ook prima. Ik ben er erg blij mee." Tunnissen weet direct dat dit de laatste stap is die hij maakt. Een overstap naar de eerste divisie is uitgesloten. "Je moet voordat je 25 jaar oud bent de stap naar het betaalde voetbal maken. Anders ben je simpelweg te oud. Voor mij zit dat er dus niet meer in, maar dat vind ik niet erg."

'Ik was een ontzettend irritante voetballer voor scheidsrechters'

Tunnissen moet zich op 10 augustus melden in Zeist om zich voor te bereiden op het nieuwe voetbalseizoen. Tunnissen verwacht dat hij zestig procent van zijn wedstrijden gaat fluiten in de tweede divisie. De overige duels fluit hij in de derde divisie. "Afgelopen seizoen zat ik 7500 kilometer in de auto om naar wedstrijden te reizen. Dat heb ik er graag voor over. In het weekend heb ik de tijd. Het is vroeg gaan en ik kom laat thuis", vertelt Tunnissen, in het dagelijks leven fiscaal adviseur in Horst aan de Maas.

Tot zijn zeventiende was Tunnissen fanatiek voetballer bij SV Venray. Hij kwam niet uit voor de selectieteams, maar dat maakte hem niet minder fanatiek. "Ik was een hele irritante voetballer voor scheidsrechters. Ik kon ze echt irriteren. Ik dacht altijd: Dat kan ik veel beter. Zodoende besloot ik om te beginnen met fluiten toen ik achttien jaar oud werd. Ik begon in de vierde reserve klasse en daarna ging het stap voor stap beter. Telkens stelde ik nieuwe doelen."

Tunnissen droomt van Spakenburgse derby tussen de Blauwen en Rooien

Ook voor het vervolg van zijn scheidsrechtersloopbaan blijft Tunnissen doelen stellen. "Afgelopen seizoen mocht ik de Haagse derby tussen HBS en Quick fluiten. Er waren zo'n 3500 toeschouwers dus dat was wel een hoogtepunt. Mijn ultieme droom is het fluiten van de Spakenburgse derby tussen Spakenburg en IJsselmeervogels. Dat is in mijn ogen toch de mooiste amateurwedstrijd van Nederland. Of die wedstrijd voor mij is weggelegd moet blijken natuurlijk, maar dat zou fantastisch zijn."

Tunnissen is blij dat hij nu even rust kan pakken tijdens de zomerstop. "Dat kwam mij niet verkeerd uit. Nu kan ik de tank weer opladen voor het nieuwe seizoen. De voorbereiding is voor mij vrij simpel. Ik train naast de wedstrijden zo'n drie keer per week in de sportschool en doe intervaltrainingen op het veld. Op die manier kan ik het tijdens wedstrijden goed bijbenen en haal ik de conditietesten." Als scheidsrechter blijft Tunnissen altijd rustig. "Spelers reageren wel eens geëmotioneerd, maar dan moet ik juist rustig blijven. Dat gaat me goed af denk ik. Als voetballer was dat wel anders."