Ingezonden

Ingezonden

Rups

'Draag lange mouwen, anders moet je niet mauwen', is een uitspraak van de bestrijdingscoördinator van de inmiddels veelbesproken processierups. Enkele weken geleden was de rups echter nog niet veel in het nieuws, waardoor mensen niet dachten aan de mogelijke overlast. Beter en eerder voorlichten zou op zijn plaats zijn. Dan had je wat kunnen voorkomen. Maar al draag je lange mouwen, dan nog kun je er flink last van hebben. De wind zorgt ervoor dat de haartjes overal heen waaien. En hele zomers met lange mouwen rondlopen, wie wil dat nou bij deze temperaturen.

Als je ziet hoeveel nesten er in de bomen hangen dan kunnen we volgend jaar wat verwachten als er zo weinig aan bestrijding wordt gedaan. Mensen in het buitengebied zijn pas in september aan de beurt.

Behalve jeukklachten zijn er zorgen om de dieren. Paarden die in de wei staan, terwijl de takken van de eikenbomen van de gemeente in de wei hangen met de processierups erin. Als de dieren gras of hooi eten met haartjes kan dit voor grote problemen zorgen.

Voor een oplossing of voorlichting moet je niet bij de gemeente zijn, is in ieder geval inmiddels duidelijk geworden. Ze verschuilen zich erachter dat er geen mensen te krijgen zijn voor dit werk. Een telefoontje naar een loonwerker en een telefoontje naar een hoveniersbedrijf. Toevallig waren beide bedrijven in staat om een week later te komen. Maar van de gemeente krijgen ze geen opdracht. Wat blijkt de gemeente wil alleen werken met bedrijven waar ze een samenwerkingsverband mee hebben.

De gemeente verschuilt zich achter overmacht. Maar ik kan niet anders concluderen dat dat ze het niet belangrijk genoeg vinden. En al zeker niet als je in het buitengebied woont.

Sonja Swinkels, Oirlo

(Reactie gemeente Venray, zie hieronder)