Marc Arts poseert bij een van zijn klassiekers, een Austin Healey.
Marc Arts poseert bij een van zijn klassiekers, een Austin Healey. Foto: Henk Lammen

Liefde voor klassiekers

Venray | Venray Oldtimer City (VOC) houdt in het weekend van zaterdag 27 en zondag 28 juli voor de 25ste keer de oldtimertoertocht. In een drieluik in Peel en Maas aandacht voor dit evenement dat in 25 jaar tijd Venray mede op de kaart heeft gezet. In deel 2: voorzitter Marc Arts van de organiserende stichting.

Door Henk Lammen

Vanaf 2006 maakt Marc Arts (49) uit Overloon deel uit van het bestuur van Venray Oldtimer City. Vorig jaar nam hij het voorzittersstokje over van Henk Willems. De 24ste toertocht in 2018 was zijn vuurdoop als preses. Hij kijkt reikhalzend uit naar de jubileumeditie. "In het kader van het jubileum gaan we uitpakken met tal van extra's. Alles staat nog meer in het teken van sfeer en gezelligheid." Zo is op zondag een dixieland-orkest aanwezig op de pleinen, is er een extra groot springkussen van veertien meter en een selfiewedstrijd voor de jeugd. Burgemeester Hans Gilissen opent de oldtimertoertocht. Hij wordt door Venraynaar Theo de Haart opgehaald in diens Volvo die in vroeger jaren dienst deed als burgemeestersauto. Onder de traditionele boog op het Schouwburgplein pronken zes vooroorlogse auto's.

De nieuwe deken Ed Smeets van Venray zegent, net als zijn voorganger met dezelfde achternaam, de auto's bij de start. De voortekenen duiden erop dat 2019 de succesvolste editie ooit wordt. "Voor de knapzakkentocht op zaterdag hebben al ruim dertig mensen een arrangement geboekt. Dat is het dubbele van normaal. Dat is enorm positief. Als het op zondag goed weer is, verwachten we ook voor de oldtimertoertocht een hele grote deelname. Dan staan de pleinen helemaal vol en kunnen duizenden bezoekers genieten van prachtige klassiekers. Als bestuur zijn we er enorm trots op dat we met het evenement Venray al jaren op de kaart zetten. Net als in de afgelopen jaren is het koopzondag, dus ook de winkeliersvereniging is blij dat het evenement zoveel bezoekers trekt. Ze komen uit het hele land. Het is voor beide een win-winsituatie." Zijn interesse voor (auto)techniek is bij Arts niet uit de lucht komen vallen. Op zijn tiende jaar sleutelde hij al aan zijn eerste bromfiets. Als begin twintiger verlegde hij zijn interesse naar klassieke auto's. Zijn eerste oldtimer was een Volvo 144 uit 1972. Hij kocht auto's als 'wrak' en begon opnieuw te sleutelen. Zonder enige technische achtergrond.

"Ik ben opgegroeid op een boerderij", lacht hij. "Dan kreeg ik een hamer en tang in mijn handen geduwd en dan was het 'los het maar op'. Dan moest je creatief zijn. Datzelfde geldt voor het restaureren van auto's. Je stoot keer op keer je vingers. Je doet twee keer iets fout, de derde keer gaat het goed. In de loop der jaren bouw je steeds meer kennis op." Arts praat erover met het gemak of hij een kast van Ikea in elkaar zet. Met twee vrienden kocht hij een grote hal in Oeffelt, waar inmiddels twintig oldtimers van hem staan gestald. Van een VW Kever, Citro├źn U23, Ford Anglia en Opel Olympia tot en met Mercedessen, een Porsche Boxster en Austin Healey. Zeven dagen per week, iedere avond, is hij aan het 'werk'. Een uit de hand gelopen hobby. "Het is de liefde voor oude auto's. Rijk word je er niet van. Het kost alleen maar geld. Materialen, gereedschap, om het maar niet te hebben over de uren die je erin steekt."