Monumenten en groen hebben voorrang bij RG

VERVOLG VAN PAGINA 11 | Voor inwoners van Venray die het Annapark koesteren en niet willen dat de oude, karakteristieke, deel monumentale gebouwen behouden blijven, heet de Renschdael Groep goed nieuws. Er wordt alles in het werk om de gebouwen te behouden.


"Maar als er gesloopt gaat worden, moet daar een heel goed verhaal onder liggen", stelt wethouder Martijn van der Putten. "De Renschdael Groep krijgt absoluut geen vrijbrief om inbreuk te doen op het monumentaal erfgoed. Meerdere partijen kijken mee zoals het Rijk, provincie en gemeente. Maar het is wel een park in verval. Daar wordt nu wat aan gedaan."

Aan de wil om zoveel mogelijk panden van de sloop te redden hangt wel een prijskaartje. "Het is ook een worsteling", zegt Vincent Hofs, manager vastgoedontwikkeling bij RG. "Maar we zijn de verplichting aangegaan om ver te gaan om zoveel mogelijk te behouden. Het moet natuurlijk ook een businesscase zijn."
RG kan rekenen op steun van Rijksmonumenten dat 3,5 miljoen in het Annapark stopt en van de provincie dat 2 miljoen bijdraagt. Dat geld komt ten goede aan de gebouwen en het groen.

Inmiddels heeft RG vijf karakteristieke panden die niet op een monumentenlijst staan (Sancta Maria, BenoƮt, Bernhard, Vincent a Paulo en Jozef), toegevoegd aan de lijst met gebouwen die behouden moeten worden.

De gemeente Venray maakt 400.000 euro over aan RG. "Met die bijdrage willen borgen dat inwoners van Venray vrij toegang hebben tot het park", zegt Van der Putten. "Zie het als een gebaar aan de bevolking. Het plan is geen dichtgetimmerd stuk. Dat kan ook niet. Dit is niet in enkele jaren gerealiseerd."
Eind augustus bespreekt de raadscommissie het nieuwe bestemmingsplan, in september geeft de gemeenteraad er een klap op.