Afbeelding
Foto: Gemeente Venray

Gratis cursus 'Politiek Actief'

Hoe zit de gemeente in elkaar? Wat zijn taken van de gemeenteraad, hoe gaan raadsleden te werk en welke rol kunt u daarin hebben? Het zijn een paar van de onderwerpen die aan bod komen in de cursus 'Politiek Actief' die u in september en oktober kunt volgen in het gemeentehuis van Venray.

In vijf avonden leert u hoe Venray wordt bestuurd en wat de gemeenteraad doet. De cursus is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Er zijn ook veel inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook daarvoor is de cursus zeer geschikt.

September/oktober

De cursus is gratis en duurt vijf dinsdagavonden van 19:30 – 22:00 uur, te beginnen op 24 september en gaat verder op 1 oktober, 15 oktober en 22 oktober. Op 29 oktober is de afsluitende raadsvergadering. Locatie is steeds het gemeentehuis van Venray.

ProDemos

De cursus wordt gegeven door ProDemos. Zij geeft dit soort cursussen door het hele land en ook bij de Tweede Kamer. Op www.prodemos.nl vindt u meer informatie.

Aanmelden

Voor vragen of aanmelding kunt een berichtje sturen naar griffie@venray.nl. Aanmelden kan tot en met vrijdag 23 augustus. Let op: er is een beperkt aantal plekken.

Breed palet aan functies in Annapark

Het bestemmingsplan voor het Annapark is klaar. Het park biedt in de nabije toekomst ruimte aan een breed palet aan functies. Monumenten en karakteristieke gebouwen blijven behouden. En het park blijft toegankelijk voor wandelaars en fietsers.

Het plan is geen dichtgetimmerd stuk. "Dat kan ook niet", zegt wethouder Martijn van der Putten. "We hebben het niet over een uitbreidingslocatie, maar over een langjarige en organische gebiedsontwikkeling, waar bij het programma nog niet definitief vastgesteld kan worden." Volgens Van der Putten is in het plan de optimale balans gevonden tussen het belang van de eigenaar, Renschdael Groep, en het publieke belang van de gemeente Venray en zijn inwoners.

Verschillende functies

Het bestemmingsplan maakt veel verschillende functies mogelijk: van wonen met en zonder zorg, kantoren, horeca, zorg en revalidatie, een hotel en recreatie, tot een streekwinkel en een brouwerijtje. Het park blijft toegankelijk voor wandelaars en fietsers en de Rijks- en gemeentelijke monumenten blijven in stand. Bovendien is er een regeling opgenomen voor de bescherming en het behoud van karakteristieke panden die niet op een monumentenlijst staan.

Zienswijzen

De regeling voor de karakteristieke panden is opgenomen na het ontvangen van zienswijzen van inwoners. Andere aanpassingen gaan over de ontsluiting en de verkaveling van het noordelijk plandeel. In plaats van een rondweg op het terrein, komt er nu voor de bewoners van het noordelijk deel van Annapark een uitgang op de Overloonseweg.

Overeenkomst

Burgemeester en wethouders hebben niet alleen groen licht gegeven voor het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan voor het Annapark. Er is ook een overeenkomst gesloten met de Renschdael Groep waarin afspraken over kosten, toegankelijkheid, monumenten en groen zijn vastgelegd. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast in de vergadering van 17 september.