Actie bij Duits kerkhof

VENRAY | Bestuurders en bevelhebbers van de Duitse Wehrmacht die maandag aanwezig zijn bij de ceremonie op de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn, lopen de kans aangeklaagd te worden als ontkenners van de Holocaust. De groepering Antifascistische oud-verzetsstrijders Nederland (AFVN)/Bond van Antifascisten meldt zich maandag ook in Ysselsteyn en zal zo nodig aangifte doen.

Door Henk Baltussen

Holocaustontkenners die worden aangeklaagd lopen de kans op een boete, zelfs gevangenisstraf is mogelijk, zegt Arthur Graaff, woordvoerder van de AFVN. Graaff stelt dat elke vorm van verheerlijking van het fascisme met hand en tand bestreden moet worden. Graaff kan en wil daar ver in gaan. "Wij weten dat we bij veel mensen niet populair zijn. We zijn de enigen die dit geluid laten horen. En wij blijven dat doen. Wat de begraafplaats in Ysselsteyn betreft, die moet voortaan met rust worden gelaten en worden teruggegeven aan de natuur."
Het college van Venray is niet onder de indruk van ferme taal van Graaff. "Bij ons is niets bekend over een eventuele demonstratie van de AFVN/Bond van Antifascisten. Er is voor ons geen reden om ons bedreigd te voelen of om actie te ondernemen. Eventuele acties wachten we af."
Graaff weet dat in de 31.000 graven van de Ysselsteynse begraafplaats niet alleen Duitse soldaten liggen. Graaff: "Er liggen zelfs baby's en andere onschuldigen. Maar die horen daar niet. Er liggen daar heel veel oorlogsmisdadigers die nooit en te nimmer verheerlijkt mogen worden. Het is diep triest dat dat maar doorgaat. Wij als AFVN zitten de laatste jaren daar weer feller op. Dat heeft ook met de verrechtsing te maken, die bijna in alle landen merkbaar is. Dat zijn ontwikkelingen waar je heel erg voor moet oppassen. Daarom ook dat we bestuurders die bij dergelijke ceremonies als in Ysselsteyn aanwezig zijn, aan gaan klagen als Holocaustontkenners."
Dat de AFVN 6 juli met het bericht naar buiten kwam, is niet toevallig. De familie Frank dook 6 juli 1942 onder in het achterhuis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam.
Wat AFVN maandag precies gaat ondernemen, daar doet Graaff nog even het zwijgen toe.
Navraag bij de gemeente leert dat in de agenda's van de collegeleden niets staat vermeld over een bezoek aan de begraafplaats in Ysselsteyn, komende maandag. Voordat de protestactie plaatsvindt, moet een schriftelijke kennisgeving bij de burgemeester zijn gedaan. Dat was woensdag nog niet gebeurd.