'Dorpen zoeken elkaar al op'

Vervolg pagina 3 | Theo Zegers, woonachtig in Merselo en D66-raadslid, snapt de zorgen van Houba, maar kan hem ook enigszins geruststellen. "De omliggende dorpen van de De Peel zijn elkaar al aan het opzoeken over de plannen met de vliegbasis."

Als het aan Defensie ligt, gaan de deuren van het slapende militaire vliegveld, in de herfst van 2021 weer open. Dan zijn op z'n vroegst de benodigde vergunningen geregeld. Pas dan begint Defensie met de renovatie van de vervallen landingsbaan en de rest van de infrastructuur en opstallen. Zegers: "Ook D66 heeft er inmiddels alle aandacht voor. Maar we zijn er pas twee weken van op de hoogte."

Dorpsraad Smakt-Holthees hield zich nog niet bezig met de ontwikkelingen rond de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel, zoals de oude vliegbasis nu officieel heet. Niemand van de dorpsraad kan zich goed herinneren hoe de overlast was toen De Peel nog operationeel was. En niemand van de dorpsraad was aanwezig bij de informatiebijeenkomst die Defensie vorige week in het Asteria Hotel hield. "We hebben ook geen uitnodiging gehad", zegt dorpsraadsecretaris Sjaak Koopmans. "Ik denk dat er weinig tegen de plannen in te brengen valt."