Extra geld voor de brandweer

Venray | Het algemeen bestuur van Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft vrijdag besloten om structureel 2,1 miljoen euro extra te investeren in de brandweer van Veiligheidsregio Limburg-Noord. Met dit extra geld kan de brandweer maatregelen treffen om 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar te staan en de veiligheid van burgers en eigen personeel te borgen.

Het wordt vooral overdag steeds moeilijk om deze paraatheid te garanderen. Om goede brandweerzorg en veiligheid voor het brandweerpersoneel te garanderen, is een actieplan opgesteld. Hierin is onder andere opgenomen dat elke gemeente actief helpt bij het werven van brandweervrijwilligers. Daarnaast wil de brandweer investeren in een gegarandeerd niveau van paraatheid door meer beroepspersoneel aan te nemen. Zij ondersteunen de vrijwilligers binnen de organisatie. Vanwege de grote uitstroom van oudere vrijwilligers, is het werven van nieuwe vrijwilligers cruciaal. De brandweer wil daarom een coördinator aanstellen die brandweerposten ondersteunt bij het werven vrijwilligers. Deze coördinator moet onder andere bedrijven en werkgeversorganisaties stimuleren dat zij ervoor open staan dat werknemers lid worden en blijven van de vrijwillige brandweer. Ook het aantal opleidingsplaatsen moet worden uitgebreid, zodat nieuwe vrijwilligers snel opgeleid kunnen worden.

Om deze maatregelen uit te voeren investeren de vijftien gemeenten van Noord- en Midden-Limburg nu gezamenlijk 2,1 miljoen euro per jaar extra. Dit bedrag wordt over vier jaar opgebouwd.