Hans Kokkeel, Roger Verberkt, Ton Maks en Huub Schols (vlnr) op Het Roekenbosch.
Hans Kokkeel, Roger Verberkt, Ton Maks en Huub Schols (vlnr) op Het Roekenbosch. Foto: Rikus ten Brücke

Roekenbosch, dwaalbos

VERVOLG VAN PAGINA 3 | De enige overeenkomsten tussen Huub Schols, Hans Kokkeel, Ton Maks en Roger Verberkt? Ze zijn alle vier eigenaar van een of meerdere huisjes op (voormalig) recreatiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck, willen niets te maken hebben met de huidige werkwijze om het park te ontmantelen en hebben zich met het oog daarop verenigd in Belangenvereniging Het Roekenbosch (BHR). "Onze belangen worden met voeten getreden. Dat moet stoppen."

Door Henk Baltussen

Het Roekenbosch ligt er in een aangenaam zomerzonnetje vredig bij. Wie wat verder kijkt ziet veel houten en stenen vakantiehuisjes (zo'n 220 verspreid over het park). Waar onkruid vrij spel heeft, met veel bomen en struikgewas rondom de woningen dat dringend aan onderhoud toe is. Een hekwerk dat dwars door het park loopt, scheidt de ongeveer 250 arbeidsmigranten in 54 woningen van de rest. De 44 woningen waar woonurgenten onderdak vinden, staan wat verderop, aan de andere kant van het hek. Tien woningen staan als reserve te boek, tachtig bungalows worden als eerste gesloopt.

Blijven over een 26-tal woningen, verdeeld over 21 eigenaars, waaronder bovengenoemd viertal. Daarvan heeft de een een huisje als belegging, de ander voor recreatie, de ander voor permanente bewoning. Op vijf na hebben de 21 zich in de BHR verenigd. "Vijf niet, dus", zegt BHR-voorzitter Schols. "Wij vinden dat niet slim. Samen onze belangen verdedigen is beter."
Wat zijn die belangen eigenlijk? Om het allemaal goed te begrijpen moet er minstens twintig jaar terug worden geblikt. Toen kwamen de eerste arbeidsmigranten op Het Roekenbosch dat in 1973 werd geopend. Het karakter van het park veranderde langzaam. "Maar de gemeente gedoogde dat", zegt Schols. "Nadat in 2010 Rob Schoots als penningmeester in het coöperatiebestuur kwam, zijn we eruit gestapt", zegt Verberkt die op Het Roekenbosch woont en daarvoor een vergunning heeft. "We hadden en hebben geen vertrouwen in hem."
Mocht Verberkt daar ooit vertrekken, vervalt de vergunning. "En toch willen ze me er nu al uit hebben."

'Schrijnender is dat de politiek over Blitterswijck walst'

In 2016 werd ruimte gemaakt voor de komst van 450 azc'ers. Het zwembad ging dicht en bleef dicht nadat ze in 2018 vertrokken. Langzaam maar zeker werd nadien duidelijk dat de gemeente af wilde van Het Roekenbosch. De erfpacht van de grond waarop de bungalows staan, wordt met ingang van 2030 niet meer verlengd door de gemeente. "De afbouw van het park moet zo goedkoop mogelijk, waardoor de huiseigenaren de dupe worden", stelt Maks. "Doen ze het zoals het hoort, dan kost dat de gemeente zo'n twintig miljoen. Schols: "Wij willen genoegdoening en schadeloosstelling, de gewone procedures moeten worden gevolgd. Dat kost geld, ja. We mogen de woning alleen recreatief gebruiken. Terwijl woonurgenten en arbeidsmigranten er wel mogen wonen, terwijl de combinatie arbeidsmigranten en recreatie eigenlijk niet eens mag, volgens de provincie. Pure discriminatie." Vriendjespolitiek, handjeklap, belangenverstrengeling, concluderen de vier. Schols: "Alles is geoorloofd, als de gemeente er maar zo goedkoop mogelijk vanaf komt. Dan kan en mag alles. Er lag een uitstekend plan voor een lucratief seniorenpark. Dat is door de gemeente en de coöperatie niet eens serieus onderzocht. Schrijnender is dat de politiek over de bevolking van Blitterswijck is heen gewalst. Het dorp moet gedurende tien jaar een last van 450 arbeidsmigranten en woonurgenten gedogen."

Afbeelding
Afbeelding