Annapark wordt deels landgoed, voor elk wat wils


VENRAY | Het Annapark kan in de toekomst voor elk wat wils gaan bieden. Van horeca en wonen tot zorg, van wandelen en fietsen tot kleinschalige bedrijven. Monumenten en karakteristieke gebouwen blijven behouden, een doorgaande weg voor autoverkeer komt er niet, bomen en ander groen worden belangrijke elementen op het vijftig hectare park dat zo karakteristiek is voor Venray.

Door Henk Baltussen


Dat is kortweg de inhoud van het nieuwe bestemmingsplan dat burgemeester en wethouders hebben goedgekeurd. Het plan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Renschdael Groep, sinds januari 2018 eigenaar van het park. De Renschdael Groep (RG) blijft de komende 25 jaar eigenaar van het park dat voor twee derde de status van landgoed krijgt. "Op die manier zijn we verplicht om dat deel openbaar voor publiek te houden", zegt Marianne Dankers van de afdeling projectontwikkeling bij RG.
Er komt een fietspad dat dwars door het park van noord naar zuid (en natuurlijk ook andersom) loopt. "Auto's kunnen dat niet", zegt Dankers. "Het park mag geen sluiproute worden."
Aan de noordkant komen tachtig woningen. Dat deel maakt geen deel uit van het landgoed. Dat woonwijkje krijgt een ontsluiting op de (oude) Overloonseweg.

Het bestemmingsplan maakt dus veel verschillende functies mogelijk, zoals wonen met maximaal 115 zorgwoningen, kantoren, horeca, zorg en revalidatie, een hotel en recreatie, zelfs een streekwinkel en een brouwerijtje behoren tot de mogelijkheden.

Inmiddels is het park al flink aangepakt door de RG. Er is veel en kostbaar groenonderhoud gepleegd, bosschages zijn verwijderd, bomen (veel monumentaal) opgeknapt.

Het Annapark is daardoor al een stuk opener geworden.

Lees verder op pagina 13