Mike Teunissen straalt in zijn eerste gele trui op het podium in Brussel.
Mike Teunissen straalt in zijn eerste gele trui op het podium in Brussel. Foto: Cor Vos

Teunissen schrijft wielerhistorie

Brussel/Ysselsteyn | Wat. Een. Stunt. Mike Teunissen verraste zaterdag vriend en vijand door de gele trui te veroveren in de eerste etappe van de Tour de France. De laatste Nederlander die dat kunstje flikte was Erik Breukink in 1989. Teunissen verloste Nederland met de etappezege van een wielertrauma en leefde drie dagen op een gele wolk.

Door Willem Menting

"Bizar, dit is een ongelofelijk scenario." De 26-jarige wielrenner uit Ysselsteyn zoekt vlak na de finish voor de camera van de NOS zichtbaar naar woorden. Enkele minuten geleden snoerde hij wereldtoppers als Peter Sagan gedecideerd de mond in de massasprint. Teunissen klopte de Slowaakse alleskunner op de meet met een banddikte. In het plan van Team Jumbo-Visma, de ploeg van Teunissen, werd geen seconde rekening gehouden met de stunt van de hardrijder. Teunissen geldt immers als laatste gangmaker voor topsprinter Dylan Groenewegen. Het sprintkanon raakt echter 1,7 kilometer voor de finish betrokken bij een valpartij en smakt tegen het asfalt.

Teunissen blijft wel overeind en schakelt snel. Hij besluit voor eigen kans te gaan en met succes. Als eerste Nederlander in dertig jaar betreedt hij het podium in Brussel, de start- en finishlocatie van de eerste etappe, de gele trui aantrekken. Teunissen ontvangt het maillot jaune uit handen van wielerlegende Eddy Merckx. Na de podiumceremonie belandt Teunissen in een ware rollercoaster. Honderden journalisten en duizenden fans willen plots iets van hem. Hij wordt geleefd en het duurt dan ook uren voordat hij bij het hotel arriveert. "Het is alsof je je eigen droom binnenstapt en je eigen scenario schrijft. Niet dat Dylan (Groenewegen, red.) valt, maar dat ik het mag afmaken en dat het lukt', vertelt Teunissen apetrots tegenover de NOS. Dat het niet op kan voor Teunissen blijkt een dag later tijdens de ploegentijdrit over 27,6 kilometer. In zijn gele trui scheurt hij door Brussel met zijn ploeg. Team Jumbo-Visma zoeft, met Teunissen als tempobeul, over het asfalt en declasseert de concurrentie. Ook etappe twee wordt zo gewonnen. "Het is prachtig. In de bubbel waar ik op dit moment in leef kan alles. Het valt allemaal mooi samen."

Op maandagmiddag komt er abrupt een einde aan de gele droom van Teunissen. De Fransman Julian Alaphilippe grijpt de macht in de Tour de France. Teunissen finisht een kleine vijf minuten later. De benen wilden niet zoals hij had gehoopt. "De laatste twee dagen waren bijzonder hectisch. Misschien is het hele circus te veel geweest."

Uiteindelijk rijdt Teunissen 241,6 kilometer in de gele trui. Dinsdag tracht hij weer anoniem rond te rijden in het peloton. Dat lukt mondjesmaat, de camera's staan nog altijd op hem gericht. Teunissen is sinds deze week dan ook
wereldberoemd.

Meer Teunissen op pagina 7-10.