'Vrees voor leef- en
woonomgeving'

VENRAY | Jan Houba, oud-wethouder en bezorgde inwoner van Venray, roept het gemeentebestuur en de inwoners van Venray op tot actie met het oog op de plannen van Defensie om voormalig vliegbasis De Peel weer tot leven te wekken. "Laten we ons niet als makke schapen naar de slachtbank leiden."

Door Henk Baltussen

De brief die het gemeentebestuur van Houba heeft ontvangen, laat niets aan duidelijkheid te wensen over. De Venraynaar zegt met ongeloof en verbazing kennis te hebben genomen van de plannen van Defensie om de slapende vliegbasis te reactiveren. De openstelling heeft volgens Houba 'een geweldig negatieve impact op de leef- en woonomgeving van de Venrayse burgers en op de kwaliteit van het milieu en de omliggende natuur.'

"Er wordt nu periodiek geoefend met straalvliegtuigen rondom De Peel", zegt Houba. De straaljagers komen van andere vliegvelden naar Vredepeel om daar te kunnen trainen met grondpersoneel dat vanaf de voormalige vliegbasis de oefeningen begeleidt.

"Er wordt vaak veel lager gevlogen dan is toegestaan. Dat de glazen daarbij af en toe uit de kast rammelen, zoals omwonenden aangeven, daar is geen woord van gelogen. Defensie trekt zich nergens de ballen van aan. Het vertrouwen in die club is bij mij allang verdwenen. Daarom moet er tegengas komen om de plannen met de oude vliegbasis niet door te laten gaan. Het gemeentebestuur moet luisteren naar de burgerij. Doe het voor mij part met een volksraadpleging. Ga naar de mensen om ze te horen. Veeboeren bij De Peel klagen over grote onrust bij dieren als de straaljagers zo laag overvliegen."

Houba vraagt zich af wat het moet worden als de twaalf Joint Stright Fighter (JSF) op den duur op De Peel worden gestationeerd. Hij houdt zijn hart vast. Dat het goed zou kunnen zijn voor de werkgelegenheid verwijst de oud-politicus naar het rijk der fabelen. "Het personeel dat bij een vliegbasis werkzaam is, woont vaak elders. Ik geloof er niks van dat zij massaal naar hier verhuizen."

Tijdens de informatiebijeenkomst onlangs in het Asteria Hotel in Venray over de openstelling van De Peel als vliegbasis, hekelt Houba de afwezigheid van plaatselijke politici. "Ik zag van de gemeenteraad alleen Petra van Duijnhoven (CDA, red.). Dat snap ik niet. De politici hadden daar al aardig wat signalen kunnen opvangen. Veel mensen hebben geen vertrouwen meer in Defensie. De ervaringen zijn gewoon niet goed. Ik heb er zelf last van en met mij veel Venraynaren. Wat denk je van dorpen zoals Merselo en Smakt die waarschijnlijk in de vliegroutes liggen."

Lees verder op pagina 5