Cees Hartog werd bijna zeventig jaar geleden in Blerick geboren.
Cees Hartog werd bijna zeventig jaar geleden in Blerick geboren. Foto: Henk Lammen

Cees Hartog

Venray | Voor de rubriek Hoe gaat het nu met ging Peel en Maas op bezoek bij Cees Hartog. Hoewel hij sinds 1976 in Venray woont, is de voormalig muziekdocent in zijn woonplaats redelijk anoniem gebleven. Tijd om de man, die talrijke lesboeken schreef die wereldwijd ruim 1 miljoen keer werden verkocht, aan u voor te stellen.

Cees Hartog werd bijna zeventig jaar geleden in Blerick geboren. In zijn tienertijd groeide hij op met rock-'n-rollmuziek. Gefascineerd door die muziek speelde hij in de jaren zestig in een muziekbandje, als gitarist. "Het was een Shadowsachtige groep, The Magic Strings. We hadden veel optredens in die tijd, ook in Duitsland. We waren de begeleidingsband van Pierre Timmermans. Hij was blind, werkte als portier in het oude Sint Josephziekenhuis (nu VieCuri, red.) in Venlo en had een stem a lá Jim Reeves. Met hem hebben we veel talentenjachten gewonnen. Ik heb veel van Timmermans geleerd, toen ik begon kon ik geen noot lezen." Later werd de muziek door de opkomst van bands als The Who steeds ruiger en de muzikale interesse van Hartog verschoof richting klassieke muziek.

Op 17-jarige leeftijd ging hij naar het conservatorium in Maastricht. "Ik was meer van de mooie, harmonische samenzang. De omschakeling naar eerst de muziekschool en daarna het conservatorium viel wel mee. Ik leerde noten lezen en studeerde klassiek gitaar. Ik was gruwelijk fanatiek en door veel te oefenen en te spelen kreeg ik de lesstof onder de knie. Binnen anderhalf jaar had ik al het hoogste examen gedaan." In de beginjaren zeventig begon Cees Hartog ook al met lesgeven, aan de muziekscholen in Tegelen en Geldrop. In Brabant bleef hij plakken, tot aan zijn pensioen. In zijn tijd aan het conservatorium legde hij zich ook toe aan het componeren van muziek. Zijn eerste werk Let's take the flipside, stuurde hij naar een muziekuitgever in Hilversum. "Ik had het werk gecomponeerd voor drie gitaren, blues in een modern jasje. Hun reactie was dat het stuk buiten het gangbaar repertoire viel. Het was niet echt klassiek, ze wil het arrangement wel uitbrengen, maar niet voor betalen. Later is Let's take the flipside een bestseller geworden, het muziekstuk werd gespeeld van Finland tot Australië."

Meer dan een miljoen verkochte lesboeken

Hartog kreeg een passie voor componeren en arrangeren. Zijn bewerkingen werden vastgelegd in lesboeken. Gitaar starter werd in drie talen uitgebracht: Nederlands, Duits en Frans. Inmiddels zijn er ruim 300.000 exemplaren van verkocht. "Bestaande boeken vond ik oubollig, daar jaag je de jeugd mee weg. Mijn boeken waren voor onderwijs geschikt, ik koos daarbij voor bekende melodieën, Engelse en Amerikaanse traditionals als Greensleeves, Home on the range, Old Mac Donald of When the saints go marching in. Bekende melodieën, die zijn herkenbaar voor de leerling." Inmiddels zijn 21 lesboeken van de hand van Hartog verschenen, zes zijn er vertaald in de Duitse taal en drie in het Frans. "Mijn boeken zijn de eersten geweest in deze stijl. In de beginjaren zeventig was ik eigenlijk wel de eerste in Nederland. Klassiek gitaar bespelen hoeft nog geen klassieke muziek te zijn."

Zijn 21 boeken werden gretig afgenomen, de verkoopcijfers liggen inmiddels boven een miljoen exemplaren, wereldwijd. Hartog toont een ander lesboek, Popsongs for classical guitar, met bekende werken als My way, La bamba en Hotel California. Later verscheen Chansons voor de Franse markt en in 2011 10 Nederlandstalige songs met nummers als Verdronken vlinder, Het dorp, en Sammy. "Mijn composities komen wereldwijd voor. Zo stonden ze op de examenlijst van het conservatorium van Ontario in Canada, dat gebeurde ook in Frankrijk en Zuid Afrika. Een oud leerling van mij kwam in een muziekwinkel in New York nog een boek van mij tegen. Ieder jaar krijg ik via auteurs rechtenvereniging Buma/Stemra signalen dat mijn stukken gespeeld zijn. Ik vind dat een blijk van waardering."

Zijn eerste boek uit 1976, Titbits for young gitarists noemt Cees Hartog 'mijn gitaarbijbel', die nog steeds gebruikt wordt. "Ik ben geen uitvoerend artiest, maar schrijf arrangementen, lesmateriaal. Inmiddels heb ik ruim een miljoen lesboeken verkocht, dat is in Nederland niet eerder voorgekomen." Bij veel lesboeken zit ook een cd. Arrangeur van deze cd's is Eric Swiggers uit Deurne. Op de muziekschool in Geldrop was Swiggers, dirigent van harmonie orkesten, collega docent van Hartog.

Na zijn docentschap aan de muziekscholen van Geldrop en Nuenen werkte Hartog laatstelijk als coördinator muziek aan het Kunstkwartier in Helmond. Na veertig jaar arbeid geniet hij sinds 2012 van zijn pensioen. "Tegenwoordig speel ik af en toe wel eens in een hobbyband, PCB (Peter, Cees, Bert). We treden op voor het KBO of reumavereniging en gaan terug naar de jaren zestig, mijn jeugdtijd. We mogen een keer in de zes weken optreden, dat vind ik wel leuk."