Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Rat en rups

Wij Venraynaren zijn niet te benijden. Na de hitte worden we nu geteisterd door ratten en rupsen. Eikenprocessierupsen. In Ôs Krèntje (het Merseloos nieuwsblad) van vorige week las ik het artikel 'Ratten gesignaleerd in kom Merselo' en op de volgende pagina vroeg een hovenier of ik last had van de 'Eiken processierups' (is dat een rups van eiken?), want dan wou hij die wel verwijderen. Guus Reintjes (CDA) stelde vorige week vragen aan de wethouder over rupsen, en Tino Zandbergen (Venray Lokaal) over ratten, want ook buiten Merselo zijn ze gesignaleerd.

Bij het artikel stond een foto van een rat. Zijn kopje had hij een beetje schuin gedraaid en omhooggericht. Glanzende zwarte ogen had hij. Aandoenlijk. 'De bruine rat heeft keutels van plusminus 5 mm dik en 12-22 mm lang, de zwarte heeft banaanvormige keutels van plusminus 4,5 mm dik en 10,5 mm lang.' Schattig, deze uiterst specifieke informatie. En Ratatouille vond ik een geweldige film.

Maar doe mij toch maar zo'n rups. Ook geen lieverdje natuurlijk: de jeuk schijnt iets verschrikkelijks te zijn. Maar liever de jeuk dan de schrik.

'Ratten maken piepende, schreeuwende en krijsende geluiden' staat in het artikel. Als ik oog in oog kom te staan met zo'n beestje, wil ik nog wel eens zien wie van ons tweeën dat het hardste kan.