Verdubbeling bijdrage per jaar aan mantelzorger

VENRAY | De gemeenteraad wil de bijdrage aan mantelzorgers verhogen van 65 naar 130 euro per jaar. Het college dient dat voorstel (neergelegd in een motie tijdens de behandeling van de voorjaarsnota) uit te voeren.

Door Henk Baltussen

Venray Lokaal (VL) kwam met de motie op de proppen. De coalitiepartij vindt de 65 euro geen passende waardering meer voor de mantelzorger. Daarbij moeten administratieve handelingen zoveel mogelijk voorkomen worden, gaf VL-fractieleider Tino Zandbergen aan. Daarmee doelde hij op het keuzemenu op de site van de gemeente Venray waar de mantelzorger kan kiezen uit de 65 euro of waardebonnen (kunst, cultuur, winkel, horeca) met een totale waarde van 75 euro. VL zag het liefste dat keuzemenu verdwijnen en dat alleen het afgesproken bedrag voor de mantelzorger ter beschikking komt. Met mantelzorger wordt in dit geval bedoeld iemand die langer dan 3 maanden minimaal 8 uur per week een naaste verzorgt.
Dat bedrag wil VL verdubbelen naar 130 euro. De waardering van nu van 65 euro staat in schril contrast met de 250 euro die de Sociale Verzekeringsbank via het Rijk tot 2015 uitkeerde, vindt VL.
Dat VL af wil van het keuzemenu blijkt volgens de fractie uit onderzoek waar mantelzorgers aangeven veelal voor eenvoud te kiezen in de vorm van geld. Het feit dat de overheid structureel honderd miljoen euro heeft toegevoegd aan het gemeentefonds, was voor VL ook aanleiding de motie in te dienen.
De PvdA toonde zich bij monde van Henk Bisschops geen fervent supporter van de motie. "Waarom wachten we niet even de evaluatie van de mantelzorg af? Er komt een voorstel. En wij gaan over iets praten wat pas in december aan de orde komt." Om dan op voorhand een motie in te dienen, dat ging Bisschop wat ver. Te ver, bleek bij de stemming, waarbij de PvdA als enige 'nee' zei.

Bijdrage gaat van jaarlijks 65 euro naar 130 euro

Het afschaffen van het keuzemenu was voor enkele fracties reden aan de bel te trekken. Toon Loonen (CDA) liet weten voorstander te zijn van het keuzemenu. Bernie van Lierop (Samenwerking Venray) vroeg VL met de billen bloot te gaan: "Venray Lokaal wil minder administratieve handelingen. De vraag dus: houdt VL het keuzemenu nu wel of niet overeind?"
VL bleef daar schimmig over en wachtte het antwoord van de wethouder Anne Thielen af. Zij verloste VL van hoofdpijn door te stellen dat het keuzemenu weinig administratieve handelingen kost. Voor VL reden het keuzemenu toch te omarmen en de raad (behoudens de PvdA) achter zich te krijgen.