Meer namen op plaat monument

Venray | De lijst met namen van de oorlogsslachtoffers op de gedenkplaat van het oorlogsmonument aan het Kerkpad, wordt uitgebreid. Ook de namen van de oorlogsslachtoffers uit Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren worden eraan toegevoegd.

Het monument dateert uit 1949. Zeven jaar later werden er naamplaten met oorlogsslachtoffers aan toegevoegd. Een kleine dertig jaar geleden werden er nog een paar namen bijgeschreven, maar de namen van de slachtoffers uit Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren staan er nog niet op.

"We zijn daarmee aan de slag gegaan en alle namen zijn vanuit Wanssum, Blitterswijck en Geijsteren aangeleverd", zo vertelde archivaris Paul van Meegeren tijdens het dorpsradenoverleg van afgelopen maandag in Heide. "Sjeng Ewalds heeft de taak om alle namen te verifiëren op zich genomen. Er wordt gekeken of de namen die erop staan correct zijn. Er bleken nog meer namen te ontbreken. Helemaal volledig zal het nooit zijn, maar we proberen wel om de meest complete lijst te vervaardigen." Omwille van de ruimte worden de namen van de slachtoffers daarnaast in alfabetische volgorde gezet. Daarbij wordt er wel een onderscheid gemaakt tussen de slachtoffers uit de jaren '40-'45 en de slachtoffers in voormalig Nederlands Oost-Indië.

Daarnaast wordt er een tweede voorkant gecreëerd bij het monument. "Vanuit de kant van het Kerkpad willen we de andere zijde (huidige voorzijde, red.) herhalen. We willen dat op een moderne manier doen, gedacht is aan een lichte staalconstructie. Om de namen er op een goede manier neer te kunnen zetten, willen we werken met roestvrij staal waarin de namen komen te staan."