Jorianne Janssen (links) en Jeanne Maas, 40 jaar Dansschool Janssen.
Jorianne Janssen (links) en Jeanne Maas, 40 jaar Dansschool Janssen. Foto: Henk Lammen

Veertig jaar dansplezier

Venray | Janssen Dansen & Sporten in Venray viert met een reünie op zaterdag 28 september het feit dat veertig jaar geleden de dansschool werd opgericht. Onder de naam Dansschool Janssen was het een garantie voor 35 jaar dansplezier in optima forma. Vijf jaar geleden werd de naam gewijzigd omdat de oude naam de lading niet meer dekte.

Door Henk Lammen

Ooit begonnen als Dansschool Janssen in een huurzaaltje in zaal In den Engel is de dansschool nu al 40 jaar een begrip in Venray. In september 1979 zag de dansschool het levenslicht. Jeanne Maas kijkt nog altijd met een beetje weemoed terug op de start. "Een avond per week in een huurzaaltje. Al snel kwam er een avond bij en verhuisden we naar De Kiosk in Brukske. Een jaar later, in 1980, gingen we naar De Wieënhof en verzorgden we op meerdere avonden per week danslessen, vooral stijldansen." Stijldansen is inmiddels al lang niet meer de hoofdmoot van de activiteiten van Janssen Dansen & Sporten. Maas: "Het echte stijldansen met z'n tweetjes is een heel stuk minder geworden. Spijtig, ja. Het dansen is een hele andere kant opgegaan. Van plezier voor twee, het echte 'lijfelijke contact', is het meer individualistisch geworden. Dat is een landelijk fenomeen, een trend die zich al jaren geleden heeft ingezet."

In mei 1983 verhuisde de dansschool naar de huidige locatie aan de Raadhuisstraat, tegenover het gemeentehuis. In al die jaren heeft Jeanne Maas duizenden leerlingen zien komen en gaan. Naast het stijldansen kwamen er seniorlessen overdag, rolstoeldansen en danslessen voor verstandelijk beperkten. In 2007 kwam dochter Jorianne Janssen het bedrijf versterken. Sinds 2010 is zij fulltime in dienst. Naast het grote aanbod aan danslessen (onder andere stijldansen, kidsdance, hiphop, salsa, country line dance) steeg het aantal sportieve activiteiten onder impuls van Jorianne in een rap tempo. Dansen was in vroeger jaren een stukje opvoeding. Met lessen voor iedereen, in alle leeftijden, was het ook een plek waar prille liefdes ontstonden. Als de muurtjes bij het gemeentehuis konden praten, zouden heel wat amoureuze avontuurtjes blootgelegd werden. "Maar dat geldt ook voor de kapstokken. Ze stonden tussen de jassen in", lacht Jeanne. In de beginjaren werd de basis gelegd voor het succes van de Venrayse dansschool. Het was volle bak tijdens de dansavond op vrijdag- en zaterdagavonden. Later ook op de zondagmiddagen. "Voor 14- en 15-jarigen was het ook een opstapje naar het uitgaan. Jeugdavonden trokken in die jaren 150 tot 200 jongeren."

De dansschoenen kunnen uit het vet

Juist de jongeren van toen, nu de generatie 50-plussers, hopen Jeanne Maas en haar dochter Jorianne Janssen terug te zien op de reünie eind september. Jorianne: "Samen herinneringen ophalen en met elkaar delen over de danslessen in die tijd. Op die avond passeren op grote schermen foto's van vroeger de revue.Verder is er een interactieve quiz met betrekking op veertig jaar dansplezier in Venray en een kleine 'expositie' van dansspullen. Oude leskaarten, dansschoenen, diploma's en andere attributen worden tentoongesteld. Met livemuziek van show- en dansorkest Superpiano hopen we de sfeer van de beginjaren te doen herleven." Jeanne vult aan: "De dansschoenen kunnen uit het vet en de lak worden opgewreven. We gaan een zweem van vroeger terug proberen te halen, de gezelligheid van toen een avond terug te laten komen." De reünie is voor iedereen toegankelijk die ooit danslessen heeft gevolgd. Voor de dansliefhebber die denkt zijn vaardigheden op te moeten halen, is er een speciale opfriscursus. Op drie vrijdagavonden in september (6, 13 en 20) worden de danspasjes nog een keer geoefend om op de reünie goed beslagen ten ijs te komen.

Naast de reünie heeft Janssen Dansen & Sporten nog verschillende andere jubileumactiviteiten op het programma staan. Zo is er op 21 augustus een speciale avond die in het teken staat van tien jaar zumba. Meer informatie over de reünie en aanmelden voor kan via de website: www.janssendansenensporten.nl.