Han Siebers (links) en Antoon Jansen samen honderd jaar in dienst bij Van den Munckhof Print & Media.
Han Siebers (links) en Antoon Jansen samen honderd jaar in dienst bij Van den Munckhof Print & Media. Foto: Henk Lammen

Gouden werknemers

Venray | Jobhopper, carrière switch en keuzestress: het zijn anno 2019 populaire woorden onder de beroepsbevolking. Niets van dat alles voor Han Siebers en Antoon Jansen. De twee medewerkers van Van den Munckhof Print & Media zijn op 13 juli beiden exact vijftig jaar in dienst bij het Venrayse familiebedrijf.

Door Dennis Stiphout

Het is het jaar 1969 als Antoon Jansen de krant openslaat. Dat hij die een tijdje later zelf mee in elkaar zou timmeren, kon hij toen nog niet vermoeden. "Ik was veertien en in Peel en Maas stond een advertentie, ze zochten een leerling-zetter en een leerling-drukker."

Antoon solliciteerde en kreeg de baan als leerling-zetter. Han Siebers reageerde op de tweede advertentie. "Ik dacht: dit is wel een kans om niet meer naar school te hoeven. Met de uitgeknipte advertentie ben ik achterom naar binnen gegaan en ik heb daar gezegd dat ik wel drukker wilde worden. 'As ge denkt dat ge ut kunt, dan mudde blieve', kreeg ik te horen."

"As ge denkt
dat ge ut kunt,
dan mudde blieve"

Dat geschiedde, al was het in het begin niet zonder moeite. "Wat ik me nog herinner, is dat ik weleens een zware hendel met twee handen om moest draaien om daarna de machine op drukspanning te brengen. Het heeft een tijdje geduurd tot dat goed ging. Het was hard werken."

In die tijd werd de krant nog met loden regels gemaakt. Antoon herinnert het zich nog goed: "Het waren allemaal losse regel. Als de krant op donderdag klaar was, moesten al die regels terug gesmolten worden naar loodstaven om hergebruikt te worden. Voordat we de loodzetmachines hadden, was het allemaal letter voor letter met de hand." Peel en Maas werd toentertijd nog binnenhuis gedrukt, maar dat veranderde in 1976. Han: "Toen de krant nog bij ons werd gedrukt, kwam er eens in de twee maanden een vrachtwagen vol met allemaal krantenpapier. Dat moest allemaal met de hand worden gelost. De krantenpers ging in 1976 kapot. Een inktrol was niet vastgezet en die schoot los, met een machinebreuk als gevolg. Het was onmogelijk om de machine te repareren." De krant werd vanaf dat moment, tot op de dag van vandaag overigens, buitenshuis gedrukt.

Drie jaar later werd er overgegaan op digitaal zetten. Antoon: "In eerste instantie zonder tekstopslag, later met diskettes. Han volgde er nog een cursus voor zodat ook hij kon invallen indien nodig. De tekst werd op de pagina geplakt. De advertenties werden per stuk opgemaakt en ook op de pagina geplakt."

De eerste fotozetmachine volgde in 1985 en de opmaak werd meer fotografisch gedaan. Vanaf 1990 werd de volledige opmaak digitaal gedaan. Vijf jaar later konden we in plaats van losse advertenties en losse tekststroken de krant per halve pagina plakken. Vanaf 2003 konden we eindelijk pagina's geheel digitaal verwerken. In 2008 verhuisde Van den Munckhof, en dus óók Han en Antoon, van het pand aan de Grotestraat naar het huidige pand op het Keizersveld.

Ondanks dat beiden trots zijn op het feit dat ze al vijftig jaar in dienst zijn bij Van den Munckhof, vertelt Han dat het toch een jubileum is met een zwart randje. In november van het vorige jaar overleed John van den Munckhof, die samen met Christ eigenaar van het familiebedrijf was, volkomen onverwacht. "Ik sprak met John een aantal keren over het jubileum dat eraan zat te komen. We vonden het uniek, zeker omdat we met twee man samen honderd jaar in dienst
zijn."

"Je wordt geaccepteerd zoals je bent, dat heb ik nooit zien veranderen"

Overwogen om weg te gaan, hebben beiden nooit. Han: "Het was altijd hard werken, maar ook gezellig. Er hangt een goede sfeer en er wordt altijd gelachen. Je wordt geaccepteerd zoals je bent, dat heb ik nooit zien veranderen. Het personeelsverloop binnen Van den Munckhof was ook altijd heel gering. Dat zegt natuurlijk ook wel wat over de sfeer."

Afgelopen zaterdag vierden beiden hun gouden jubileumfeest. Verderop in deze editie een terugblik met foto's.