Drie moties D66 stranden, raad voor legalisatie

VENRAY/LEUNEN | Aanvankelijk zag het ernaar uit dat het rechttrekken van enkele illegale situaties bij P. v. Osch Groenteproducties BV aan de Overbroekseweg in Leunen een hamerstuk in de gemeenteraadsvergadering van 27 juni zou worden. Daar dacht D66 in de commissie van 11 juni anders over. Drie moties bracht de fractie donderdag te berde. Twee ervan trok D66 uiteindelijk in, de derde haalde het niet.

Het collegevoorstel om een spoelbassin voor bloembollen buiten het huidige bouwblok te legaliseren, door het bestemmingsplan aan te passen, werd met ruime meerderheid aangenomen. Dat gold ook voor de huisvesting van het aantal arbeidsmigranten. Dat werd opgerekt van de eerder vergunde 40 arbeidsmigranten op het bedrijf (twee keer twintig op beide locaties) naar 54. SP stemde als enige tegen.

Werkgevers die arbeidsmigranten huisvesten, vindt de SP geen goede zaak. "Dubbele uitbuiting dreigt dan", stelde SP-fractieleider Jan Hendriks. "De migrant kan ineens werk en onderdak verliezen." Toon Kerkhoff van Venray Lokaal constateerde dat de regel om maximaal twintig arbeidsmigranten bij een bedrijf te huisvesten, wordt losgelaten. "Is hier geen sprake van precedentwerking?" Nee, vond wethouder Martijn van der Putten. "Bij aantallen van boven de vijftig komen we altijd bij de raad terug."

In een motie stelde D66 dat verdere uitbreiding van de verwerking van agrarische producten en daarmee samenhangende activiteiten op of bij het Leunense bedrijf in de toekomst wordt uitgesloten. In de tweede motie stelden de democraten voor in de nabijheid van de bedrijfslocatie Overbroekseweg 1-4 een parkeerverbod in te stellen. Tevens moet Van Osch dat met borden langs de weg kenbaar maken. D66 wilde ook dat regelmatig controles op het parkeerverbod zouden plaatsvinden. Uit de daaropvolgende discussies bleek dat de moties geen kans maakten. Daarop trok de coalitiepartij ze in.

De derde motie werd overeind gehouden. Daarin riep D66 het college op in de te verlenen vergunning voor het huisvesten van arbeidsmigranten extra huisregels en bepalingen vast te liggen. Daarbij wil D66 dat degene die de huisvesting aanbiedt, ook verantwoordelijk wordt voor de naleving ervan. Mochten er meldingen van overlast uit de omgeving komen, dan dient de huisvester hierop worden aangesproken. Deze motie werd wel in stemming gebracht. Theo Mulders (Samenwerking Venray) was duidelijk: "Alle drie moties zijn volledig overbodig." De VVD wil niet nog meer regels en handhaving, PvdA ook niet en Venray Lokaal idem dito. "Maar af en toe is het nodig", zei Venray Lokaal-raadslid Toon Kerkhoff en omarmde toch de derde D66-motie.

ProVenray vroeg zich af waarom de focus zo nadrukkelijk op Groenteproducties BV moet liggen. "Buitenproportioneel voorstel", stelde PV-fractieleider Joep Gielens. Het CDA constateerde dat er geen zienswijzen zijn ingediend. "Het voorstel is ingediend om de overlast voor de buurt te verminderen", aldus CDA-raadslid Leo Philipsen, die coalitiegenoot D66 niet steunde.