Van Osch geeft raad veeg uit pan

VENRAY | Peter van Osch, directeur van P. v. Osch Groenteproducties BV uit Leunen, nam donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering drie raads- en commissieleden de maat. Dat deed hij bij de inspreekbeurt aan het begin van de vergadering. De opmerkingen van de drie zouden zijn bedrijf schade berokkenen. Bij het bedrijf, met twee locaties aan de Overbroekseweg 1 en 4, dient het bestemmingsplan te worden aangepast om enkele illegale zaken te kunnen legaliseren.

Door Henk Baltussen

Zo vertelde Theo Zegers (D66) volgens de inspreker onwaarheden door te stellen dat Van Osch slaven uit Elsendorp naar Leunen zou rijden. "Ik hem hem gebeld hoe hij daarbij kwam. Het kan toch niet zo zijn dat in deze vergadering aannames worden gedaan en beslissingen worden genomen die voor mijn bedrijf van levensbelang zijn. Wij zorgen voor gemiddeld vijftig gezinnen voor inkomen."

Bij de vorige commissievergadering (dinsdag 11 juni) viel Van Osch volgens zijn zeggen van de ene verbazing in de andere. "Zegers zou hier een feest van arbeidsmigranten van dichtbij hebben meegemaakt. Het leek volgens Zegers wel kermis in Leunen. Bedoelde Zegers nu overlast of plezier? Bij kermis denk ik aan plezier."

Venray Lokaal-commissielid Cees de Vocht kreeg een tik op de vingers met zijn opmerking in de commissie waarom Van Osch eigenlijk 54 arbeidsmigranten in dienst heeft. "Er zouden toch ook Nederlanders kunnen werken." Van Osch nodigde De Vocht uit om samen op zoek te gaan in Venray naar mensen om sla te snijden. "Het is al moeilijk genoeg goede arbeidsmigranten te vinden."

Van Osch hekelde ook een uitspraak van Jeroen van de Leur, tijdens de commissie van 11 juni bezigde. Het Samenwerking Venray-commissie lid zei het een gemiste kans te vinden dat Van Osch de dorpsraad niet had ingelicht over de vergunningaanvraag aangaande uitbreiding van zijn bedrijf. "Ik zal u zeggen dat ik een goede buurtdialoog heb gevoerd. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Dit lijkt me toch het bewijs. Daar was iedereen aanwezig, behalve de heer Josten. Die hebben we later bijgepraat. Ook Annemarie van Kruijssen, voorzitter van de dorpsraad, was er. Via haar was de dorpsraad dus gewoon op de hoogte. Ik vertrouw erop dat jullie de juiste overwegingen maken, zodat ik verder kan met mijn bedrijf. En de situatie voor de omgeving beter wordt."

Lees verder hiernaast


Inventarisatie arbeidsmigranten

VENRAY | Om de inning van toeristenbelasting te verbeteren, moeten alle locaties in beeld komen waar en hoe arbeidsmigranten in de gemeente Venray zijn gehuisvest.

Daarbij moeten verhuurders afspraken maken om een dag- en nachtregister bij te houden en moeten de controles geïntensiveerd worden. Dit voorstel van het CDA werd deze week met 21 stemmen voor en 4 tegen (D66 en ProVenray) door de gemeenteraad aangenomen. Het grootste deel van de vierduizend arbeidsmigranten in Venray betaalt geen toeristenbelasting. Met dit voorstel hoopt de raad vele tonnen meer op te strijken.