Afbeelding
Foto: Provincie

Brugman komt, Teunissen gaat

Maastricht | Het Limburgs Parlement nam vrijdag afscheid van de gedeputeerden Eric Geurts (49) en Hans Teunissen (56). Beiden werden voor bewezen diensten tussen 2015 en 2019 gedecoreerd met de provinciale erepenning.

Deputé Hans Teunissen (D66) uit Venray was de afgelopen vier jaar verantwoordelijk voor zaken als ruimte, wonen, onderwijs, cultuureducatie, laaggeletterdheid, archeologie en digitalisering.

Teunissen stopte miljoenen in vernieuwingen in het onderwijs. Hierdoor kon een slag worden geslagen in techniekonderwijs en kwam er een broedplaats waar leraren nieuwe onderwijsconcepten kunnen uitdenken en uitproberen. Een van zijn grootste wapenfeiten is ongetwijfeld de aandacht voor de Limburgse archeologie.

Die kwam onder meer tot uiting in de bouw van een nieuw provinciaal archeologie-depot, genaamd De vondst, in Heerlen. Het is niet zo maar een depot geworden, maar een plek waar archeologische vondsten uit de Limburgse bodem toegankelijk worden gemaakt voor zowel wetenschappers, studenten als voor burgers.

Teunissen zorgde er ook voor dat de burgers en bedrijven op het platteland snel internet krijgen. Onder meer door de aanleg van glasvezel in de buitengebieden. Teunissen, eerder wethouder in Venray, keert niet terug in het college van Gedeputeerde Staten. Hij blijft wel lid van Provinciale Staten.

Deputé Eric Geurts (PvdA) uit Brunssum was vanaf 2015 verantwoordelijk voor mobiliteit, binnenstedelijke ontwikkeling, toerisme en recreatie, maar ook voor milieu en handhaving evenals leefbaarheid en sociale veiligheid. Eric Geurts is inmiddels door de gemeenteraad voorgedragen als burgemeester van de gemeente Beekdaelen, een fusiegemeente van de voormalige gemeenten Onderbanken, Nuth en Schinveld.

Limburg heeft sinds vrijdag ook officieel een nieuw provinciebestuur. De zeven leden van Gedeputeerde Staten zijn goedgekeurd door de Provinciale Staten. Forum voor Democratie maakt deel uit van het college. Limburg is de enige Nederlandse provincie waar de partij van Thierry Baudet deel uitmaakt van het bestuur. Ook de PVV heeft zitting in het college.

De linkse partijen stemden vrijdag blanco of ongeldig. In het college zitten twee leden van het CDA. De fracties van FVD, VVD en PVV leverden een lid, en de twee andere gedeputeerden hebben lokale partijen en GroenLinks als achtergrond. Zo benoemden de Staten voormalig GroenLinks-Statenlid en oud-Venray Lokaal-wethouder Carla Brugman uit Blitterswijck.

Oppositiepartij GroenLinks in Limburg is daarover zo ontstemd, dat overwogen wordt haar uit de partij te zetten. Het college ziet zichzelf als extraparlementair bestuur. Dat betekent dat gezocht wordt naar steeds wisselende meerderheden in de Staten. Brugman heeft in haar portefeuille onder meer energiebeleid, waterbeleid incl. WML en Waterschap, openbaar vervoer, fietsbeleid, project Ooijen – Wanssum en Natura 2000. Zij is het enige vrouwelijk lid in het nieuwe provinciebestuur.

Foto: provincie Limburg