AH- en huidige pand in race voor bieb

VENRAY | Niet alleen het oude AH-pand aan het Henseniusplein wordt nader onderzocht als nieuwe locatie voor de bibliotheek. Ook het huidige pand van de bieb aan de Merseloseweg moet nadrukkelijk in het onderzoek worden meegenomen. Die opdracht gaf de gemeenteraad donderdag aan wethouder Anne Thielen, die tevens een motie van afkeuring aan de broek kreeg van ProVenray. Die motie haalde het niet.

Door Henk Baltussen

Aanvankelijk stond in het collegevoorstel omschreven alleen het plan verder uit te werken om de bibliotheek in het AH-pand te vestigen. Maar voor dat ter sprake kwam, had Thielen al een motie van afkeuring op haar bordje liggen van ProVenray-fractieleider Joep Gielens. "Het college neemt de raad niet serieus. We worden naar het AH-pand getrokken. Cruciale informatie ontbreekt. Waarom die verhuizing, hoeveel kost dat allemaal?" Het locatieonderzoek voor de bibliotheek, dat in opdracht van de raad was verricht, omschreef Gielens als knoeiwerk. "Het is totale minachting van de raad."
Daarvoor kreeg hij de handen bij geen enkele fractie op elkaar. Wel vond Venray Lokaal het onderzoek magertjes. In een amendement (toevoeging aan raadsvoorstel) wilde VL samen met D66 het college bewegen ook het huidige biebpand aan de Merseloseweg te betrekken. Het CDA vond dat niet nodig. "Het AH-pand kwam er als beste uit", stelde CDA-raadslid Jac Derikx. Maar het CDA steunde uiteindelijk het amendement, evenals de andere fracties, uitgezonderd ProVenray.

CDA-fractieleider Toon Loonen vond de motie van Gielens een zwaar instrument en 'belachelijk'.

"Waarom steunde het CDA op 16 april dan de motie waarin het college wordt opgeroepen tot zorgvuldig locatieonderzoek?", wilde Gielens weten. Loonen: "Er is onderzoek gedaan." "Zorgvuldig zou het zijn", pareerde Gielens. VVD-raadslid Bas Künen vond het onderzoek niet goed. "Als mijn dochter dat op de brugklas had ingeleverd, had ze een zes min gekregen." Hij zag ook graag het postkantoor en de schouwburg in een volgend onderzoek betrokken worden. Maar de motie steunde hij niet. "U was geschoffeerd", hield Gielens Künen voor. "Wat moet er gebeuren om een motie van afkeuring wel te ondersteunen?" Künen gaf toe dat het een worsteling is. "Maar wij geloven in kansen en in een nieuw gedegen onderzoek. Wij moeten serieus worden genomen."
Door de halsstarrigheid van de wethouder zet de raad de hakken in het zand, zei Henk Bisschops (PvdA). "De keuze wordt voor ons gemaakt. De raad is het zat."

Vervolg op pagina 5