Veestapelkrimp toch taboe

VENRAY | De gemeenteraad is niet bereid door sturing de dieraantallen in de gemeente Venray te laten verminderen. Zelfs met de zinsnede 'dat sturing aan krimp van landbouwvee niet langer dient te worden uitgesloten', ging een meerderheid van de raad tijdens de vergadering van donderdag niet akkoord.

Door Henk Baltussen

Daardoor werd een motie met die strekking met drie stemmen voor (ProVenray, PvdA en SP) en 22 tegen (vier van de 27 raadsleden waren afwezig) in de prullenmand gekieperd. De motie was afkomstig van Joep Gielens (ProVenray), die met het indienen ervan 'eindelijk een taboe wilde doorbreken'. Sturen op krimp van de Venrayse veestapel (de grootste van alle Nederlandse gemeenten) is volgens Gielens nooit een gespreksonderwerp geweest. "We willen toch als Venray in 2030 voorop lopen? Dat kan nu." Gielens doelde op het collegevoorstel, dat even eerder was aangenomen. In het stuk Venray loopt voorop staat omschreven met welke ambities rekening moet worden gehouden om voorop te kunnen gaan lopen. Krimp is nodig volgens de drie fracties om een duurzame landbouw na te streven. 'Daarvoor is een forse afname van de veestapel nodig, bevestigen tientallen wetenschappers', meldt de motie. Maar Gielens, Henk Bisschops (PvdA) en Jan Hendriks (SP) kregen geen poot aan de grond. De VVD ging niet mee omdat het volgens fractieleider Harrie van Oosterhout niet de politieke keuze is van de partij. Venray Lokaal twijfelde, maar liet het bij 'er moet wel gestuurd worden op schone lucht'. Theo Mulders van Samenwerking Venray stelde dat het spontaan uit de sector zelf moet komen. "Wij willen niet sturen." Op sturen moet de nadruk niet op liggen, vond Bisschops. "We sluiten het alleen niet uit."
Ook D66 was niet te vermurwen en het CDA al helemaal niet. "Wat betreft het mestoverschot moet er lokaal maatwerk komen", vond CDA-raadslid Leo Philipsen. "Er is ook landelijk beleid in de maak. Dan stoppen sommige boeren vanzelf wel." Daarmee doelde Philipsen op de 200 miljoen euro die minister Carola Schouten beschikbaar stelt voor de sanering van de varkenshouderij. Daarvan wordt 120 miljoen uitgetrokken voor de concentratiegebieden Zuid en Oost, waarin ook Venray ligt. Varkenshouders uit die regio's die hun varkensbedrijf willen beƫindigen (door bijvoorbeeld geuroverlast), kunnen een beroep doen op de nieuwe regeling. Voor wethouder Martijn van der Putten zijn dieraantallen geen taboe. Maar de motie vond hij desalniettemin geen goed plan.