Vervolg pagina 3

Volkel: 7200 vliegbewegingen, De Peel de helft

VENRAY | Defensiewoordvoerder Bert Kwast pareerde de vele vragen in Asteria vakkundig. Dat het voor tegenstanders een hele kluif wordt de plannen tegen te houden, onderstreepte hij. "Dan zitten we hier eigenlijk naar een circus te kijken", merkte een aanwezige op.

"We snappen wat we de mensen aandoen", zei Kwast nogmaals. "Maar het is aan de politici om dat te beoordelen en af te wegen. Je zult naar de politiek moeten stappen, naar de vertegenwoordigers in de gemeenteraad en de Tweede Kamer die er een stem in hebben. Hoe je dat moet doen, dat zullen jullie zelf uit moeten zoeken."
Het definitieve besluit over vliegbasis De Peel, verwacht Kwast in september 2021.

'Het is een zware procedure voor de vergunningen'

"Van tevoren wordt een heel traject doorlopen om tot dat besluit te komen. Het is een zware procedure, waarin een milieueffectrapportage (m.e.r.) een belangrijk onderdeel vormt." Ook overleggen met overheden als gemeenten en de provincies Limburg en Brabant staan op stapel, de Raad van State geeft advies en ook de Tweede Kamer doet dat. Er zijn mogelijkheden tot bezwaar maken. Tevens wordt de regionale Commissie Overleg & Voorlichting Milieu (een adviescommissie van de minister van Defensie, red.) opgericht. In het COVM krijgen de provincies zetels alsmede de acht omliggende gemeenten die in het beperkingengebied (denk hierbij aan woningbouw en natuur etc.) komen te liggen. Dat gebied raakt de gemeenten Venray, Bergen, Boxmeer, Sint Anthonis, Gemert/Bakel, Helmond, Someren en Deurne. Elke gemeente vaardigt in het COVM een bestuurder af en een inwoner.

Inwoners kunnen zitting nemen in commissie De Peel

Wat gaat er gebeuren op De Peel? Als het besluit er in september 2021 ligt, wordt begonnen met een ingrijpende opknapbeurt van de start- en landingsbaan die nu vervallen en onbruikbaar is. Er worden twaalf Joint Strike Fighters (JSF ofwel F-35) op De Peel gestationeerd. Daar moeten shelters (garages) voor komen. Voor Herculesvliegtuigen komt een zogenaamde dirytstrip (ongeasfalteerde baan) voor oefeningen met de Luchtmobiele Brigade. De twaalf jachtvliegtuigen op De Peel oefenen jaarlijks drie keer zes aaneengesloten weken. In totaal mogen er op De Peel jaarlijkse 3600 vliegbewegingen (starten en landen zijn twee bewegingen) plaatsvinden. Volkel heeft nu jaarlijks het dubbele aantal. Dat blijft in stand. Tevens worden helikopteroefeningen gehouden. Die vinden gescheiden van de vliegtuigtrainingen plaats. "Dat gebeurt nu ook al", volgens Kwast. "Dat blijft zo." Ook de zweefvliegers die van De Peel gebruikmaken mogen dat blijven doen.

Herrieschoppers in het kwadraat, beesten knettergek

Kwast: "Vliegtuigen van bijvoorbeeld Ryanair ga je hier niet zien."
Voor extra vliegbewegingen of specifiek laagvliegen zijn extra vergunningen nodig. Kwast: "Daarvan worden omwonenden tijdig op de hoogte gesteld."
Kwast herhaalt dat Defensie de vliegruimte boven De Peel 'keihard nodig heeft'.
Dat de JSF in vergelijking met de F-16 een 'herrieschopper in het kwadraat is', bevestigt Kwast schoorvoetend. "Maar we hebben een geluidsquotum tot onze beschikking. Daar moeten we binnen blijven." Dat beesten in de natuur knettergek worden en de natuur naar de knoppen gaat, neemt Defensie voor kennisgeving aan. "Het is een probleem", zegt Kwast. "Wij maken lawaai. Klachten erover worden behandeld door Bureau Geluidshinder."

PAS-uitspraak als addertje onder het gras voor vliegbasis

Tijdens de trainingsweken wordt twee periodes per dag geoefend. Soms zijn daar avondsessies bij. In dat geval blijven de JSF's 's morgens aan de grond.
De zaal mokt, aanwezigen schudden met het hoofd, maar ze houden het netjes. Een toehoorder nam het op voor de plannen. "Ik woon in Vredepeel en vindt het interessant wat er gebeurt. Ik heb er geen bezwaar tegen. Je moet openstaan voor de eigen veiligheid."
Of er lampen in de velden komen in het verlengde van de start- en landingsbaan, was de vraag. "Ik heb daar grond liggen." De lampen komen inderdaad terug. Kwast: "Dan kunt u een keer bezoek van ons verwachten."
Mooier kan Defensie het vooralsnog niet maken. Een klein addertje zit er nog onder het gras. De Raad van State besliste onlangs dat de PAS ( Programma Aanpak Stikstof) niet voldoet. De reductie van stikstof zou anderzijds nieuwe ontwikkelingen mogelijk maken, zoals het uitbreiden van veebedrijven, industrie en de aanleg van woonwijken of wegen. Nu dat van tafel is, is het de vraag wat dat voor De Peel betekent. Die vraag hangt nog boven de slapende vliegbasis.