'Glazen in de kast rammelen nu al'

VENRAY | Dat De Peel in Vredepeel weer een heus militair vliegveld wordt, klagers daarbij het nakijken hebben en het nog wel enkele jaren duurt voordat de eerste JSF het luchtruim bij Vredepeel kiest, staat vast. En dat omwonenden in de wijde omgeving daar niet blij mee zijn, kan Bert Kwast van het ministerie van Defensie heel goed begrijpen. "Onze aanwezigheid, in Gilze Rijen bijvoorbeeld, wordt daar als zeer storend ervaren."

Door Henk Baltussen

Genoemde conclusies werden snel duidelijk in Asteria in Venray, waar Defensie een informatiebijeenkomst hield over het weer tot leven wekken van vliegveld De Peel. Kwast was niet naar Venray gekomen om voor de 75 belangstellenden uit de wijde omgeving zoete broodjes te bakken. "De huidige activiteiten die plaatsvinden op de Luitenant-generaal Bestkazerne (die naam blijft in stand, red.) gaan door. Het vliegen wordt extra toegevoegd. Ook op vliegbasis Volkel verandert niets." Dat de regio een complete militaire vliegbasis erbij krijgt, werd in Asteria niet met een staande ovatie begroet. Er was wel applaus in Asteria, maar dan voor tegenstanders. "We worden nu al niet vrolijk van Volkel", bracht een eigenaar van een mini-camping onder de rook van De Peel naar voren. "Als daar De Peel bij komt, kunnen we de tent wel sluiten."

Venray wordt er met de intensieve veehouderij plus een vliegbasis als toeristische gemeente niet aantrekkelijker op, riep een aanwezige. Over dieren gesproken. "De openstelling is slecht voor de veehouderij", stelde een agrariƫr die dicht bij De Peel een boerderij heeft. "Is daar al eens over nagedacht? Je wil niet weten hoe laag ze hier af en toe overheen komen." En: "Bij mij rammelen door Volkel nu al soms de glazen in de kast", mokte een aanwezige. "Bij mij vallen ze er zelfs uit", vulde iemand aan. Kwast begreep het allemaal. Maar uit alles bleek dat het voor de klagers vechten tegen de bierkaai wordt.

Lees verder op pagina 12