Emma van der Zanden:
Emma van der Zanden: "Het lijkt me vet om de Olympische Spelen te halen." Foto: Henk Hommes

'Hoofdronde halen op EK'

VENRAY | Tafeltennistalent Emma van der Zanden moet nog zestien jaar worden, maar staat toch al voor haar derde deelname aan een Europees jeugdkampioenschap. In Ostrava gaat ze met de Nederlandse equipe voor handhaving in de sterke A-groep.

Door Peter Schoeber

7 juli is een bijzondere dag voor Emma van der Zanden uit Venray. Op deze zondag viert ze haar zestiende verjaardag niet thuis in vertrouwde omgeving, maar in het Tsjechische Ostrava, waar ze deelneemt aan het Europees kampioenschap tafeltennis. De speelster van Red Stars komt in Ostrava voor de eerste keer in actie bij de junioren. Het leven van Van der Zanden wordt grotendeels beheerst door het tafeltennisspelletje. Bijna dagelijks staat ze in de zaal. Twee keer per week doet ze dat bij Red Stars, de club waar het voor haar op zesjarige leeftijd allemaal begon. Daarnaast traint ze twee keer per week in Wessem bij Westa en is regelmatig te vinden bij het CTO op Papendal. Vanaf haar achtste jaar hoort Emma van der Zanden tot de nationale top in haar leeftijdscategorie. "Ik sport veel, maar zorg ook dat ik nog een sociaal leven overhoud. Dat vind ik belangrijk. Zo spreek ik af om mijn vriendinnen te ontmoeten op een terras of gaan we een hapje eten. Mijn ouders houden goed in de gaten dat de rust- en sportverhouding goed in balans blijven. Wanneer ik in het weekend een toernooi heb gespeeld, sla ik een maandagtraining over om huiswerk te maken." Inmiddels is het jonge talent geslaagd voor haar vmbo-diploma aan het Raayland College en start na de vakantie met de driejarige vervolgopleiding Sport en Bewegen aan de Young Talent Academy in Nijmegen.

Emma van der Zanden speelt een dubbele competitie. Bij de mannen van Red Stars in de derde divisie, maar inmiddels ook al vier jaar in de eredivisie met het vrouwenteam van Westa. Als twaalfjarige maakte ze haar debuut in de eredivisie. Dit jaar haalde de Wessemse club de play-offs om het landskampioenschap. "Spelen in de eredivisie begint voor mij al normaal te worden, maar heel bijzonder was toch wel het bereiken van de halve finale om het landskampioenschap. We verloren maar net van Den Helder. Ik heb bij Westa een heel goed seizoen gedraaid. Won wedstrijden die ik op papier moest winnen, af en toe kon ik ook verrassen. 61 procent van de wedstrijden heb ik gewonnen, dat is een mooie score." Deze week staat voor de Venrayse weer een EK op het programma. In de vorige twee edities was ze nog cadet (in Portugal en Roemenië), in Ostrava zal ze debuteren in de juniorencompetitie. De jonge speelster relativeert. Ze noemt zich rustig en mentaal sterk. "Ik ben tevreden wanneer ik me heb laten zien, er alles aan gedaan heb om te winnen. Individueel wil ik de kwalificatieronde doorkomen, daarna volgt de knock-outfase in de hoofdronde. Als Nederlands team gaan we voor handhaving in de A-poule. We nemen het op tegen sterke landen als Rusland, Roemenië, Kroatië en Duitsland. Dat zal lastig genoeg worden."

Over haar toekomst als tafeltennisster denkt Emma van der Zanden nog niet na. Al denkt ze af en toe wel eens aan deelnemen aan de Olympische Spelen. "Dromen is een groot woord, maar het lijkt me vet om de Spelen te halen. Zover is het nog lang niet, ik hoop me eerst te selecteren voor het top-12 toernooi, dat in Nederland gehouden wordt." Donderdag 4 juli (vandaag) speelt het Nederlands meisjesjuniorenteam, mét Emma van der Zanden, nog een 'generale' tegen het mannenteam van Red Stars. Het duel in het thuishome van Red Stars in De Wetteling begint om 19.00 uur.