Ex-vriendin getuige in proces verkrachting


DEN BOSCH/OOSTRUM | De ex-vriendin van Henk van der V., de 35-jarige tbs-patiƫnt die een 21-jarige fietsster zou hebben verkracht tijdens zijn proefverlof, moet als getuige een verklaring afleggen bij een 'raadsheer-commissaris'. Dat bepaalde het gerechtshof dinsdagmiddag in Den Bosch.

Door Geert van der Star

De ex-vriendin vertelde eerder tegen de politie dat haar 35-jarige ex-vriend na de vermeende verkrachting op 9 december 2016 'kleren weggooide'. De rechtbank had die verklaring overigens niet nodig om de bewoner van de De Rooyse Wissel in juli 2018 te veroordelen tot een celstraf van 3 jaar en vernieuwde tbs met dwangverpleging.

Advocaat Remco Schenk omschreef de politieverklaring echter als 'potentieel belastende informatie'. Hij was bang dat het gerechtshof in hoger beroep de opmerking van de ex als extra bewijsstuk zou meenemen in de zaak tegen Van der V. Schenk had daarom gevraagd om het verhoren van de vrouw bij de raadsheer-commissaris, zodat hij zelf vragen kon stellen over haar uitlating.

Het slachtoffer fietste op die decemberdag in 2016 vanuit haar werk in Venray naar huis. In Oostrum merkte ze dat ze dat een man haar achtervolgde. Deze man dwong haar een straatje in te lopen, rechts na het viaduct. Daar vond volgens de vrouw de verkrachting plaats.

Het slachtoffer deed hiervan aangifte bij het politiebureau. De agenten geloofden haar in eerste instantie niet en ondervroegen het slachtoffer volgens een verslag in de Volkskrant op 'grove en intimiderende wijze'. Het Nederlands Forensisch Instituut vond echter een DNA-match met Van der V, een man die al 17 in een tbs-kliniek verbleef na de moord op een 16-jarig meisje.

De verdachte ontkende schuld aan de verkrachting en ging daarom in hoger beroep. Van der V. gaf toe dat er sprake was van een seksueel contact, maar beweerde dat dit plaatsvond op initiatief van het slachtoffer. Hij legde deze verklaring overigens pas af, nadat hij het volledige dossier van de zaak had bekeken.

Het hoger beroep wordt op 11 september voortgezet.