Met een soort stofzuiger wordt in Ysselsteyn een nest met  eikenprocessierupsen van een zomereik gezogen.
Met een soort stofzuiger wordt in Ysselsteyn een nest met eikenprocessierupsen van een zomereik gezogen. Foto: Rikus ten Brücke

Venray paradijs voor processierups

VENRAY | Evenals op zo veel plaatsen in het land is ook in Venray de eikenprocessierups dit jaar uitgegroeid tot een ware plaag. Het bedrijf Herman Vaessen uit Maasbree voert de bestrijding uit. In het gemeentehuis lagen deze week zo'n 250 geregistreerde meldingen van rupsennesten. "Geen lange mouwen, dan niet mauwen."

Door Henk Baltussen

Bestrijdingscoördinator Joep van Bergeijk van de gemeente Venray houdt van helderheid. Mensen kunnen namelijk zelf zorgen dat de jeuk veroorzakende haartjes geen vat krijgen op het lichaam. "Draag lange mouwen, anders moet je niet mauwen", herhaalt hij nog maar eens.

Van Bergeijk en Vaessen kunnen met de bestrijding van de rups geen ijzer met handen breken. Iets wat bellers die melding maken van rupsenoverlast wel eens verlangen. Duidelijk is wel dat de bestrijders het aantal overlastmeldingen momenteel niet kunnen bijbenen. "Er zijn zes dagen in de week twee ploegen bezig om de rupsennesten uit de bomen te halen", zegt Van Bergeijk, die alle meldingen op zijn bordje krijgt. Hij kent er vervolgens een bepaalde prioriteit aan toe en stuurt de bestrijders op de geïnfecteerde eiken af. Dit jaar zijn in Venray tot op heden zo'n 220 bomen verlost van rupsennesten. "Maar dat wil niet altijd zeggen dat het in de buurt van die bomen dan ook veilig is", zegt Van Bergeijk. "Tijdens de storm van enkele weken terug zijn waarschijnlijk veel oude nesten uit bomen geblazen. Die haartjes die dan vrijkomen en door de lucht zweven, kunnen, zelfs als ze vijf jaar oud zijn, nog jeuk blijven veroorzaken. Dat is waarschijnlijk ook in wijk Brabander gebeurd."
In die wijk woont Joerie Basten wiens twee kinderen veel last van jeukende bultjes hebben. "Veel kinderen hebben er hier last van", zegt Basten. die aan de Tureluur woont. "Hier staan veel eiken met rupsennesten. Sinds ongeveer 10 juni is hier het speeltuintje afgezet met lint. Het is geen verboden gebied. Maar wel een waarschuwing dat hier de eikenprocessierups zit. Er zitten hier heel veel nesten. Het is voor het eerste jaar dat het er zo veel zijn." Ruim twee weken terug meldde Basten de rupsenterreur bij de gemeente. "Ik kreeg binnen een dag reactie en hoorde dat ze druk bezig waren met de bestrijding. Wanneer Brabander aan de beurt is, werd er niet bij gezegd. Maar tot op heden is er hier nog niets gebeurd."
Van Bergeijk legt uit dat het niet eenvoudig is om de meldingen goed af te handelen. "Bij ons hebben rupsenplagen bij scholen, kinderdagverblijven en verzorgingshuizen de hoogste prioriteit. Ook bomen met rupsen bij plekken waar veel mensen samenkomen hebben voorrang. Of bij fietspaden." Voor Van Bergeijk is het voortdurend wikken en wegen waar hij de ploegen het eerst naartoe stuurt.

Lees verder op pagina 7