Venray Lokaal ziet veehouderij als majeur project


VENRAY | Coalitiepartij Venray Lokaal heeft grote zorgen over de groei van de intensieve veehouderij in Venray. Het moet als een majeur project worden gezien, stelt Venray Lokaal al reactie op de Voorjaarsnota 2020. 'Zo willen we met tussentijdse rapportages de vinger aan de pols houden. Het college moet de nieuwe werkelijkheid rond de intensieve veehouderij erkennen'.

Door Henk Baltussen

D66 en CDA, de andere twee coalitiepartijen, en Samenwerking Venray nemen in hun algemene beschouwingen op de voorjaarsnota geen standpunten in met het oog op de intensieve veehouderij. Dat doen wel de oppositiepartijen ProVenray en PvdA die willen dat de krimp van de veestapel in Venray een agendapunt wordt. De SP (deze krant had bij het ter perse gaan van deze krant nog geen beschouwingen van de SP in bezit) sprak zich al eerder voor minder vee.
Venray Lokaal constateert dat er rond de veesector een beeld heerst dat niet altijd strookt met de werkelijkheid. VL vindt het zaak te kijken wat er nu precies aan de hand is. Volgens VL is er geen zicht op een verantwoorde manier van mestverwerking. De fractie wil dat er beleid op komt. Voor 2020 wil VL een notitie daarover van het college. VL heeft ook zorgen over de afname van fijnstof- en ammoniakuitstoot uitblijf, de werking van luchtwassers is onvoldoende. Ook de grootschalige utbraak van varkenspest in Aziƫ baart VL zorgen. De varkensprijzen schieten daardoor omhoog, boeren zoeken in het verlengde daarvan naar uitbreiding van stallen. Dat baart Venray Lokaal zorgen en wil dat de Visie Veehouderij wordt herzien.