Afbeelding
Foto: Gemeente Venray

Eikenprocessierups

Komt u tussen mei en augustus in de buurt van een eikenboom? Let dan goed op. Wellicht zitten er nesten van eikenprocessierupsen in de boom.

Voorrang bij de bestrijding

Wij proberen de nesten en rupsen op plaatsen waar veel mensen zijn en waar de kans op overlast het grootst is zo snel mogelijk weg te halen. Deze plekken met een hoog risico zijn bijvoorbeeld bij scholen, speelplekken, zorginstellingen en woonwijken. Voor de bestrijding werken wij nauw samen met gespecialiseerde bestrijdingsbedrijven. Ook proberen we u te waarschuwen door op plekken met een hoog risico rood-witte linten op te hangen met de tekst "Pas op eikenprocessierups" of waarschuwingsborden te plaatsen.

Rupsen ontdekt? Laat het ons weten!

De belangrijkste tip: niet zelf verwijderen. Laat de rupsen en hun spinsels met rust. De bestrijding is specialistisch werk.

Eikenbomen op particuliere grond

Als u in uw tuin en/of land eikenbomen heeft waar de eikenprocessierups in zit, moet u deze zelf laten weghalen. Dit kunt u laten doen door een gespecialiseerd bedrijf.

Eikenbomen in de openbare ruimte

Als er een nest zit op een plek waar veel mensen komen, willen wij dat graag weten. Meld dit dan via www.venray.nl/melding of via (0478) 52 33 33.

Belangrijk: omschrijf bij uw melding zo specifiek mogelijk de locatie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een wijk- en straatnaam, huisnummer, een lichtmastnummer of herkenbare punten.

Gezondheidsklachten

Na contact met de kleine, pijlvormige brandharen
(± 700.000 per rups) van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Er hoeft geen direct contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De wind voert de brandharen mee en komen daardoor ook op de huid of in kleding. Meestal verdwijnen de klachten binnen een paar dagen tot 2 weken vanzelf.

Tips
Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 °C).

Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op www.venray.nl.

Doe mee aan het onderzoek 'Boeren en Buren'?

De gemeente Venray werkt, onder andere samen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aan het project Boeren en Buren in Venray. In dit project gaan veehouders en omwonenden een jaar lang de luchtkwaliteit meten.

Tijdens de meetperiode voeren ze metingen uit op en rondom veehouderijen, bij omwonenden en in de openbare ruimte. Ook wordt bekeken welke bronnen (agrarische sector, verkeer, etc.) welk deel van de luchtvervuiling veroorzaken. Met een vragenlijst willen we inzicht krijgen in hoe veehouders, omwonenden en de betrokken ambtenaren zich tot elkaar verhouden. We zijn bovendien geïnteresseerd in de ervaringen van veehouders en inwoners van Venray ten aanzien van leefomgeving en gezondheid.

Uw hulp!

Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen, vragen we u om onze vragenlijst in te vullen. Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe beter we ons een beeld kunnen vormen van de situatie. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten.

De vragenlijst vindt u hier: www.formdesk.com/rivm/vragenlijst_BB

Meer informatie en updates over het project Boeren en Buren kunt u vinden op: www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl/boeren-en-buren

Shirts Nijmeegse Vierdaagse

Aan alle Venrayse deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse: ook dit jaar delen wij weer shirts uit!

Noteer alvast woensdag 10 juli, 19.00 uur in uw agenda. Volgende week meer informatie!