Oppositie: college maakt geen keuze

VENRAY | VVD, ProVenray, PvdA en Samenwerking Venray zijn helder: burgemeester en wethouders van de gemeente Venray maken geen keuzes met het oog op toekomstplannen. Dat laten de oppositiepartijen weten als reactie op de Voorjaarsnota 2020 van het college. Dinsdag 2 juli debatteert de gemeenteraad vanaf 15.00 uur over de plannen.

Door Henk Baltussen

In de voorjaarsnota worden normaliter de ambities van B en W voor de komende jaren vastgelegd. Tevens worden prijskaartjes aan de plannen gehangen om na te kunnen gaan of de portemonnee vol genoeg is om het allemaal te kunnen betalen. De gemeenteraad besluit uiteindelijk of het allemaal door de beugel kan. Maar voor de PvdA heeft het bespreken van de voorjaarsnota weinig zin. 'Er zijn meer ambities dan er geld voor is', schrijft fractieleider Henk Bisschops. 'Maar het college maakt daarin geen keuzes. We moeten wachten totdat het college eruit is. Er wordt dus voorlopig pas op de plaats gemaakt. De PvdA had een actievere aanpak verwacht. Het college moet keuzes maken en ze vervolgens aan de gemeenteraad voorleggen'. Samenwerking Venray (SV) worstelt eveneens met de nota: 'Het wordt voor ons als politieke partij lastig om nu richting mee te geven'. Maar een ding wil SV het college graag op het hart drukken: Stijging van de OZB mag onder geen beding worden doorgevoerd. 'Ook niet als truc'.
ProVenray toont zich ook teleurgesteld. 'De speerpunten waren vorig jaar duidelijk geformuleerd. Niet wat het allemaal gaat kosten. PV hoopte dat in de voorjaarsnota terug te vinden. 'Niets is helaas minder waar. Alleen het hoognodige en onvermijdelijke is in de nota opgenomen. Het college maakt het de raad onmogelijk te kunnen sturen'.
De VVD vindt de collegeplannen 'voorzichtig gezegd, nogal magertjes'. En jaar geleden was de voorjaarsnota nog bewust beleidsarm, schrijft VVD-fractieleider Harry van Oosterhout. 'Logisch, het college was nog nieuw. Maar waar blijven de speerpunten nu? Als die pas halverwege 2020 worden omgezet in activiteiten, is het college al halverwege de rit. Het zal toch niet zo zijn dat dit college al uitgeregeerd is voordat het goed en wel begonnen is?'