Vervolg voorpagina


6.500 zomereiken voorbehandeld in strijd tegen rups

VENRAY | Wanneer de wijk Brabander aan de beurt is, kan Van Bergeijk niet zeggen. Wel dat van de 250 meldingen op zijn bureau, zo'n 15 procent het prioriteit 1-label heeft. "Het komt ook voor dat we twee keer naar dezelfde plek moeten. Zoals bij de school in Wanssum."


In totaal beheert de gemeente Venray 30.000 bomen, waaronder 11.500 eiken die gevoelig zijn voor de processierups. Daarvan zijn er dit jaar 6.500 preventief behandeld. Daarvoor worden twee verschillende soorten biologische middelen gebruikt. Vorig jaar werden 3.500 bomen voorbehandeld. "Omdat we aan zagen komen dat het dit jaar wel eens erger zou kunnen worden met de processierups, hebben we er meer behandeld", zegt Gijs Dinghs, beleidsambtenaar bij de gemeente Venray. "Ik denk dat het er volgend jaar nog meer worden. Dat ligt ook aan het budget dat er ligt. We hebben geluk gehad dat we Vaessen al vroeg contractueel voor dit jaar hebben vastgelegd. Ook voor volgend jaar al."
Er zijn gemeenten die dat niet hebben gedaan. Daar hebben de rupsen niets te vrezen van zuigapparaten die ze van de bomen afhalen. Want bestrijdingsbedrijven zitten tot aan de nek in het werk. Nieuwe opdrachten kunnen ze niet meer aannemen. En nieuwe ploegen formeren is geen sinecure volgens bestrijdingscoördinator Van Bergeijk. "Je vindt niet zomaar mensen die de hele dag in een wit pak met een soort gasmasker op willen werken. Ze werken met speciale apparaten en wat ze van de bomen halen wordt tot chemisch afval gerekend. Dat vraagt om speciale werkwijzen. Daarbij moet je een heftruck kunnen besturen om bovenin bomen te kunnen werken. Het is een beroep geworden. Vergelijk het met een asbestverwijderaar." Een langetermijnoplossing voor de rupsenplaag is er (nog) niet. En alsof dat nog niet genoeg is, lijkt er een tweede rupsensoort op weg naar Nederland: de dennenprocessierups. Die is al grootschalig in België actief en kan agressiever zijn dan de eikenprocessierups."

Het CDA heeft het college vragen gesteld aangaande de plaag. De rupsen, maar ook de teek en de Japanse duizendknoop zijn volgens de fractie een jaarlijks terugkerend probleem en vragen om aandacht. Hoe houden we verantwoorde grip op onze natuurlijke leefomgeving?, vraagt het CDA zich af en wil dat het college in kaart brengt wat de mogelijkheden en gevolgen (financieel) voor de gemeente Venray zijn. Het CDA dient daarvoor komende dinsdag tijdens de behandeling van de voorjaarsnota een motie in.

Wie rupsennesten in bomen ontdekt kan dat melden bij het klantencontactcentrum van de gemeente Venray: telefoon 0478-523333. Melding maken kan ook via de site. De gemeente draagt geen zorg voor de behandeling van bomen op particulier terrein.