Sanne Wilmsen neemt in Vichy deel aan de IronMan70.3.
Sanne Wilmsen neemt in Vichy deel aan de IronMan70.3. Foto: Henk Lammen

'Kinderen moeten spelen'

Venray | Sanne Wilmsen neemt op zaterdag 24 augustus in het Franse Vichy deel aan de IronMan70.3 voor het goede doel: KiKa (Kinderen Kankervrij). Het wordt haar eerste halve triatlon: 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen. "Ik heb er zin in", glundert de 25-jarige in Venray geboren sportfanaat.

Door Henk Lammen

Over haar motivatie om de uitdaging aan te gaan, hoeft ze niet lang na te denken. "Ieder kind moet kunnen spelen. Verstoppertje, tikkertje, een balletje trappen, hardlopen, heerlijk buiten spelen. Niet moeten vechten tegen een ziekte. Niet de hele dag in bed liggen. Of, in het ergste geval, er aan overlijden. Een kind moet kind kunnen zijn. Als ik op deze manier een steentje kan bijdragen, dan doe ik dat heel graag." Haar woordenvloed stokt voor even. "Ik kan niet zorgen dat de kinderen beter worden, maar hiermee kan ik wel zorgen dat er meer geld komt voor onderzoek. Om de 75 procent overlevingskans van nu te verhogen naar hopelijk 95 procent. Nog steeds overlijdt een op de vier kinderen met kinderkanker. Dat is veel te veel."

In de afgelopen jaren is het genezingspercentage van kinderkanker gestegen van 70 naar 75 procent. Specialisten zijn het erover eens: er kan nog veel meer winst geboekt worden. Door steeds betere behandelingen krijgen de kinderen bovendien minder last van bijwerkingen en gevolgen. De resultaten van alle onderzoeken zijn veelbelovend. Uiteindelijk hopen alle kinderoncologen dat kinderkanker geen levensbedreigende ziekte meer is. Wilmsen weet als geen ander hoe hard onderzoek nodig is. In haar dagelijkse werk bij Synthon in Nijmegen ontwikkelt ze medicijnen tegen kanker. "Het kost enorm veel geld, onderzoek en het ontwikkelen van medicijnen tegen kanker. Daarom hoop ik met mijn deelname uiteindelijk minimaal 5000 euro bij te kunnen dragen. Het minimumbedrag is 4750 euro per persoon, ik zit nu op ruim de helft van dit bedrag. Er doen individueel 30 mensen uit Nederland mee in Vichy. Samen kunnen we dus een heel mooi bedrag inzamelen."

De nu in Broekhuizenvorst woonachtige Sanne is een sportieve dame. Ze voetbalde bij de dames van SV Venray en op hoog niveau zaalvoetbal, maar moest noodgedwongen stoppen vanwege afgescheurde enkelbanden. De triatlon is sinds een klein jaar haar sportieve uitdaging, beter gezegd ze is verslaafd geraakt aan duursporten. Een kwart triatlon legde ze al af in twee uur en 53 minuten. In Vichy hoopt ze haar eerste halve triatlon binnen zes uur te voltooien. "Ik train nu zo'n tien uurtjes per week. Zwemmen, fietsen en hardlopen. In de vakantie kan ik het aantal trainingsuren opschroeven naar vijftien. Het is afzien, maar het geeft ook een enorme kick." Haar trouwste supporters zijn er bij in Frankrijk. "Ja, mijn vader en moeder. Die steunen me altijd en overal. Ik ben zo ontzettend trots op hen", lacht ze.

De komende maanden zet ze nog verschillende acties op touw om geld in te zamelen en haar streefbedrag te halen. Wie Sanne Wilmsen wil steunen, kan terecht op haar Facebookpagina of de website www.sanneroadtovichy.nl. Voor meer informatie kan een email worden gestuurd naar sanne.wilmsen@gmail.com.