Afbeelding
Foto: eigen foto

Vervolg pagina 5

Waanders kreeg stenen cadeau van kasteeleigenaar

BLITTERSWIJCK | De wapenstenen die terugkeren naar Blitterswijck, worden al 58 jaar op een veilige plek bewaard door Zwollenaar Wim Waanders. Dat hij ze in bezit kreeg is puur toeval.


"Mijn moeder was eerder bevriend met Annie Cremers. Ze hadden elkaar ontmoet op de kostschool in Horst. De familie was eigenaar van Kasteel Blitterswijck, dat in 1935 in bezit van ze kwam. Ik vierde in de jaren vijftig vaak de vakanties in Blitterswijck. De kasteelruïne was een prachtige speel- en ontdekkingsterrein. Tussen de puin die daar na de verwoesting van het kasteel in november 1944 was blijven liggen, vond ik de gevelsteen van het kasteel. Ik raakte geïnteresseerd in de geschiedenis van het kasteel." Waanders kwam erachter dat de steen geplaatst moest zijn door de familie Van Lynden-Vijgh rond 1627. Als dank en door de nauwe band van zijn familie met de familie Cremers, kreeg Waanders de gevelsteen cadeau.

Het Blitterswijckse kasteel werd voor het eerst op schrift vastgelegd door de Heren van Blitterswijck in 1242. In 1885 werd het kasteel verkocht aan Anna Ephenia Schinasen, echtgenote van advocaat Oscar Thissen, in 1899 werd de Venlose notaris Joseph Servatius Hubertus Brouwers eigenaar. Daarna werd het in 1904 omgevormd tot een klooster door de Franse zusters. Zestien jaar later namen de Paters van de Afrikaanse Missiën van Sint-Paulus hun intrek in het klooster. Alfons Cremers kocht het vervolgens aan voor zijn dochters, onder wie Annie Cremers. Maar de plannen vielen in duigen toen Duitse soldaten op de terugtocht het kasteel opbliezen.
De voormalige gemeente Meerlo-Wanssum kocht in 1964 de ruïne op. "De stenen zijn vele malen meeverhuisd", zegt Waanders (75), die in Zwolle eigenaar was van een uitgeverij, drukkerij en boekhandel. Hij vindt het tijd de stenen aan Blitterswijck terug te geven. "En ze een waardige, oorspronkelijke plaats te geven."