Afbeelding
Foto: eigen foto

Nieuwe koning gilde Geijsteren

Geijsteren | Binnen het Koninklijk St. Willibrordusgilde uit Geijsteren is op 20 juni traditiegetrouw gestreden om het koningschap van het gilde. De nieuwe koningen werd bij de aspiranten Martijn van der Vorst en de gildekoning werd Eric Euwals. Jeugdkoning van het gildejaar 2019 is Martijn van der Vorst

De wedstrijd van de aspirant-gildebroeders, aangevuld met de oudere jeugd, was spannend. De vogel moest snel het onderspit delven en na 61 schoten was het Martijn van der Vorst, die zich voor de derde maal jeugdkoning van het gilde mag noemen. Aangezien het de derde keer achter elkaar is dat Van der Vorst zich tot jeugdkoning schoot, is hij nu jeugdkeizer. Daarna kon de wedstrijd om het koningschap van het gilde beginnen. De vogel van essenhout werd door wethouder Anne Thielen, gildepriester pastoor Wauben, beschermvrouwe Judith de Weichs de Wenne en ten slotte keizer Hay Boom vrij geschoten. Vervolgens bonden de gildebroeders de strijd aan. Na een spannende strijd van 360 schoten, gaf de vogel zich gewonnen en verrast keek Eric Euwals op.

Euwals is 35 jaar gildebroeder en al vele jaren klaroenblazer. Hij mag zich voor de vijfde keer koning van het gilde noemen. Hij wordt door zijn echtgenote Karin begeleid. Zij gaat de taak van koningin op zich nemen. Op 23 juni werden na de heilige mis met gilde-eer de koningen voorgesteld aan de gildepriester en de beschermvrouwe met aansluitend een vendelgroet. Na een dankwoord werden broodjes gegeten en pils gedronken. Als laatste werd het koningspaar thuisgebracht. Ten huize van de nieuwe koning en koningin werd nog een vendelhulde gebracht.