Wapenstenen komen terug

BLITTERSWIJCK | De kasteelpoort die eeuwenlang aan het einde van de Kasteellaan in Blitterswijck stond, wordt herbouwd. Originele wapenstenen, afkomstig uit het in de Tweede Wereldoorlog verwoeste kasteel, keren terug in de poort. Die bijzondere en unieke stenen uit begin 1600, met familiewapens van voormalige kasteelbewoners, zijn 58 jaar geleden door Wim Waanders bij toeval gevonden en veiliggesteld. Hij geeft ze nu terug.

Door Henk Baltussen

Het initiatief voor herbouw van de poort komt van het St. Antonius Abt Gilde en de Kerngroep Blitterswijck. "Het geld voor de herbouw kan nog roet in het eten gooien", zegt Henny Jenner van de kerngroep. Er is zo'n 17.500 euro nodig om een deel van de poort in oude luister te kunnen herstellen. Jenner: "We zijn op zoek naar potjes en fondsen om de kosten te kunnen betalen. Voor 1 augustus hopen we de financiering rond te hebben."
Half augustus willen de twee dorpsverenigingen met de herbouw aan de slag. "De poort wordt zo'n zestien meter lang en vijfenhalve meter hoog en komt op de oude plek te staan", weet Jenner. "De opening in de poort wordt zo'n vier meter breed en vierenhalve meter hoog. Er moet nog een vrachtwagen doorheen kunnen." De mogelijkheid dat er ooit nog eens deuren in de poort worden gehangen, houdt Jenner open.

De stenen waarmee de poort wordt opgebouwd, liggen volgens Jenner bijna letterlijk om de hoek. "In het kader van de Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum moet er een stuk kasteelmuur van zestig tot zeventig meter worden afgebroken. Die stenen zijn authentiek. Dat pas natuurlijk precies bij de wens om de poort in oude stijl op te bouwen."
Maar de metselaars zien dat niet zitten, omdat de vorm van geen enkele steen hetzelfde is. Jenner snapt de bezwaren. Aan de andere kant geeft hij de moed niet op. "Als het niet anders is kunnen we ook werken met stenen die er oud uitzien", zegt Jenner, die hoopt dat het project voor november klaar is.

De bedoeling is dat de stenen poort op 9 november wordt geopend. Dat gebeurt als onderdeel van 75 jaar bevrijding, waar Blitterswijck ongeveer een maand lang aandacht aan besteed. Vier parachutisten worden die dag boven Blitterswijck gedropt. Zij brengen de sleutel waarmee de poort officieel en figuurlijk wordt geopend. Blitterwijck is op 26 november 1944 bevrijd.

Lees verder op pagina 10