'Rol wethouder en deputé onverenigbaar'


Venray | Carla Brugman neemt donderdagavond als wethouder van Venray Lokaal afscheid van de gemeenteraad van Venray. Jarenlang was ze het boegbeeld van GroenLinks in Limburg, maar vrijdag wordt ze op persoonlijke titel, tegen de zin van GroenLinks, in het provinciehuis van Maastricht geïnstalleerd als gedeputeerde van het extraparlementaire provinciebestuur. Met daarin ook gedeputeerden van CDA, VVD, Forum voor Democratie, PVV en de lokale partij GBBL uit Landgraaf.

'Aangezien de functies van wethouder voor de gemeente Venray namens Venray Lokaal en gedeputeerde voor de provincie Limburg niet verenigbaar zijn, wil ik bij deze mijn ontslag indienen met ingang van de dag waarop ik benoemd zal worden tot gedeputeerde van de provincie Limburg', meldt Brugman in haar afscheidsbrief aan de
raad.

'Een donderslag bij heldere hemel. Dat kunt u mijn besluit wel noemen. Ik heb het in Venray altijd erg naar mijn zin gehad, heb heel goede contacten gehad met de ambtenaren en vond de werksfeer uiterst plezierig. In het college was er een prima sfeer en werd er collegiaal bestuurd. Maar vooral uw raad gaf mij de ruimte en het vertrouwen, dat menig wethouder zich mag wensen. Geen enkele reden om te vertrekken dus. Waarom doe ik dit Venray en mezelf dan toch aan? Redenen waarom ik dit doe zijn de volgende. Ik probeer hier een hoger doel mee te dienen. Ik vind dat er een groen en links geluid in het bestuur van de provincie moet klinken. In Limburg heeft de kiezer gesproken. Dit college doet recht aan de stem van de kiezer. Ik weet bestuurlijk dat je concessies moet doen, ook in een coalitie. Dus ook in een extraparlementair college. Bovendien vind ik dat meer polarisatie niet goed is voor Nederland en ook niet voor Limburg. Ik ga in het college proberen een verbindende factor te zijn, bruggen te bouwen en mijn ideeën over bestuurlijke vernieuwing tot uitvoering te brengen. Ik wil op zoek gaan naar datgene wat ons bindt in plaats van datgene wat ons scheidt. Zoals bekend waren in de provincie na de verkiezingen van maart langdurige onderhandelingen met nagenoeg alle partijen. Deze onderhandelingen liepen uiteindelijk vast. Vervolgens kwam het voorstel richting Provinciale Staten om een extraparlementair college samen te stellen. Een meerderheid stemde hiermee in. Op 29 mei kreeg ik een telefoontje van Hubert Mackus met de vraag of ik op persoonlijke titel in een dergelijk college zitting wilde nemen. Het feit dat ik jarenlang voor een lokale partij politiek actief ben geweest en nog steeds ben, speelde ook een belangrijke rol. De vraag was voor mij ook heel verrassend. Ik heb daar vijf dagen bedenktijd voor gekregen. Tijdens de paar dagen die daarop volgden voerde men met mij gesprekken en viel het besluit. Alles ging in een razend tempo. Graag had ik menigeen persoonlijk willen informeren, maar ik had daarvoor erg weinig tijd. Ik wil langs deze weg de raad van de gemeente Venray danken voor het in mij gestelde vertrouwen en de prettige sfeer waarin de debatten constructief werden gevoerd. Mijn complimenten daarvoor aan u allen. Ik wens mijn opvolger, mijn partij Venray Lokaal en u allen heel veel succes met het goede te doen voor Venray'.