Afbeelding
Foto: Eigen foto

Schutterij: taptoe en uniformpresentatie

Venray | Schutterij 't Zandakker Gilde St. Jan Venray houdt op zondag 30 juni een cultureel-historische dag met de uniformpresentatie van de schutterij en een taptoe met deelname van gerenommeerde (show)korpsen.

Daarnaast is er een vooruitblik naar het Oud Limburgs Schuttersfeest op zondag 7 juli in Sevenum, Cultura Venray presenteert vanuit de schouwburg het cultuurcafé en er wordt kort vooruitgekeken naar zondag 29 maart 2020, wanneer in Venray het Internationale Verbroederingstreffen plaatsvindt in het kader van 75-jaar vrijheid.

De dag is vooral bedoeld om de gemeenschap kennis te laten maken met het schutters- en gildewezen. Na een overleg met de winkeliersvereniging werd besloten dit te koppelen aan een koopzondag. Van 12.00 tot 17.00 uur kunnen de bezoekers genieten van funshoppen, afgewisseld met muziek, dans, zang, show en het historisch-cultureel erfgoed van het schutters- en gildewezen. Tevens is er een fotoshoot met als thema Kruip eens in de huid van een schutter. Iedereen kan individueel, met het gezin of familie, of vrienden en bekenden op de foto in schutterskledij. Een fotografe staat klaar om de foto te schieten, die wordt afgedrukt door Foto Dom Melskens. Venray kent een rijke geschiedenis van schutterijen en schuttersgilden. Koos Swinkels schreef een naslagwerk over de (nog actieve) schutterijen en schuttersgilden in Venray, dat speciaal ter gelegenheid van deze cultureel-historische dag wordt aangeboden voor tien euro (normale winkelprijs 34,95 euro). Het boek is te koop bij de verkoopstand op het Schouwburgplein en de opbrengst is bestemd voor de nieuwe uniformering van de schutterij.

Op de Grote Markt, het Henseniusplein en het Schouwburgplein vinden diverse optredens plaats. Zo zijn er schuttersgilden die het vendelzwaaien demonstreren, zijn er zanggroepen actief, komen slagwerkgroepen langs en door het centrum en zijn er optredens van een joekskapel. Het Sint Sebastianusgilde uit Sevenum slaagde er vorig jaar in om het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) te winnen. Het promotieteam van het OLS is op zondag 30 juni in Venray aanwezig om meer te vertellen over het schuttersfeest.

Foto: Het Venrayse koningspaar Alex en Woutera Lamers-Flinsenberg. met op de achtergrond enkele schutters.