Integratiecafé krijgt vervolg: 'Je moet ze maximaal welkom heten'

YSSELSTEYN | Buiten is het ruim dertig graden, op tv lopen de voetbalsters van Oranje zich op het WK warm voor de achtste finale tegen Japan. Een twintigtal mensen trekt zich daar niets van aan en maakt in een zaaltje van Roelanzia in Ysselsteyn kennis met elkaar. Café Integracja is geopend. Om arbeidsmigranten en inwoners van Ysselsteyn op een laagdrempelige manier kennis met elkaar te laten maken. "We hebben elkaar keihard nodig."

Door Henk Baltussen

Café Integracja is een initiatief van de Poolse vrouwen Ania Janssen-Brzeczak en Kasia Malorny en Leo Philipsen, betrokken inwoner van Ysselsteyn en CDA-raadslid in de gemeente Venray. In samenwerking met de Rabobank Horst Venray kwam het eerste integratiecafé tot stand. Goed beschouwd is het een onderdeel van het project Samen voor de Gezondste Regio 2025. Gezond moet in dit kader breed worden uitgelegd. Zoals een gezonde samenleving en dito bedrijfsleven. "Daarom is het zaak om partijen te verbinden", stelde Rob van Lieshout, presentator van het eerste integratiecafé in de gemeente Venray.
De arbeidsmigranten zijn niet meer weg te denken uit de regio.

'Arbeidsmigranten mogen alleen tussen acht en vijf bestaan'

"We hebben ze zo hard nodig", stelt Hans Lansbergen, bestuurder van de LLTB-regio Noord-Limburg, die wat later in het café aanschoof. "Je moet deze mensen maximaal welkom heten. Nu is het nog vaak dat ze van 8.00 uur tot 17.00 uur mogen bestaan. Daarna zien we ze liever niet meer. Bedenk wel dat we nu per 65-plusser nog ruim vijf werkenden hebben, in 2040 zakt dat aantal naar 1,7. Dat is rampzalig voor de economie. Daarom moeten we de arbeidsmigranten omarmen. Ik zeg weleens dat je ze als god moet behandelen. In een gemeente als Horst aan de Maas zijn ze daarmee veel verder."
Philipsen onderstreept de woorden van Lansbergen. "In Horst verrichtte voormalig burgemeester Kees van Rooij heel veel werk op het gebied van integratie. Een dergelijke ambassadeur heeft Venray nooit gehad." Philipsen wil dat Venray zich van de goede kant gaat laten zien. "We leven nu naast elkaar heen. Verschillende partijen, zoals de LLTB en de gemeente, hebben elkaar daarover al eens gesproken. Er werden alleen problemen besproken. Dat is dus niet de bedoeling. We moeten inwoners en arbeidsmigranten bijeenbrengen."
Philipsen sprak erover met Ania, die al vele jaren met haar gezin in Ysselsteyn woont. Ania op haar beurt polste de in Venray woonachtige Kasia om hulp bij het eerste integratiecafé.
De start in Roelanzia is voorzichtig. Een zevental Polen, wat dorpelingen en vertegenwoordigers van onder meer de dorpsraad en gemeente zijn de cafébezoekers; de Polen zoeken elkaar op, de Nederlanders ook.

Ania: 'Kinderen hét middel om te integreren'

Dat moet anders, zegt Van Lieshout en 'husselt' het gezelschap door elkaar. Met vragen als 'Er belt een bekende Pool of Nederlander aan. Voor wie maak je de deur niet open?', of 'Wat wil je liever, een boot of een camper?' komen gesprekjes op gang.
Gregor Czerwinski, een Pool die als student in 1999 naar Nederland kwam en hier is gebleven, licht vervolgens zijn project Twijfelaars over de streep toe. Middels workshops wil hij Polen die in Nederland werken aan het verstand brengen dat ze met het oog op de toekomst een gerichte keuze moeten maken. "Of ze blijven in Nederland of kiezen uiteindelijk voor Polen", legt Czerwinski uit. "Ik heb inmiddels duizenden Polen gezien. De helft leeft in een spagaat: deels in Nederland, deels in Polen. Ze leven op de koffers, maken geen keuze, hebben geen thuis. Doen ze dat wel, zijn ze gelukkiger. Kiezen ze voor Nederland, dan kiezen ze ook voor een eigen plek in de samenleving. Ze integreren beter en zijn gelukkiger."
Volgens Ania zijn kinderen hét middel om te integreren. "Dan ontmoeten ook ouders elkaar. Op school of op het sportveld." Martijn Arts van de dorpsraad belooft van de integratie een speerpunt te maken. Philipsen, Ania en Kasia gaan aan de slag met een tweede Café Integracja. In september. Samen met de gemeente, hoopt Philipsen. De cafébezoekers borrelen nog wat na. Samen.