Vervolg pagina 10

'Biebpersoneel loopt hier op het tandvlees'

VENRAY | De onzekere situatie rond BiblioNu, met filialen in Venray en Horst vaan de Maas, laat ook het bibliotheekpersoneel niet onberoerd. Een medewerkster wil anoniem (haar naam is bij de redactie bekend) haar verhaal erover kwijt.

"We voelen ons onzeker. Er wordt ons wel verteld dat er geen ontslagen zullen vallen, als we ernaar vragen. Maar er moet toch bezuinigd worden. Je gaat momenteel niet met een gerust gevoel op de publieke tribune zitten bij een raadsvergadering als de bibliotheek ter sprake komt. Omdat je toekomst momenteel onzeker is, denk je daar wel meer over na. Ja, we lopen als personeel hier aardig op ons tandvlees."
Voor het gevoel van het personeel van de bibliotheek lopen er momenteel twee trajecten: de totstandkoming van de nieuwe bieb en de bezuinigingen. "De plannen voor de nieuwe bibliotheek zijn goed. Dat zien wij natuurlijk ook, hoe die ook ter stand zijn gekomen. De situatie en de sfeer zijn momenteel niet erg prettig. Toen Jimmy Hendriks in 2017 de nieuwe directeur-bestuurder werd, ontstond een andere sfeer en werkwijze. Hij was iemand van buiten. Niet iemand uit het wereldje van ons-kent-ons, zoals zijn voorgangers. Hendriks was directer, op de inhoud, ontdekte veel wat mis was gegaan in de periodes voor hem. Dat vond niet iedereen in de organisatie altijd even prettig. Het was een bevrijding dat Hendriks weg van die vriendjespolitiek bleef. Hij durfde te schrijven dat aan gedwongen ontslagen mogelijk niet viel te ontkomen. En er moest geïnvesteerd worden in her- en bijscholing van de medewerkers. Dat was ook duidelijk."

De medewerkster is van mening dat veel mensen niet weten wat de bieb allemaal precies doet. "Omdat er zo weinig bekend is, lijkt het alsof we alleen maar boeken uitlenen. Maar de samenwerking met scholen en culturele instellingen bijvoorbeeld gaat prima. Alleen wordt dat zo niet altijd duidelijk voor iedereen naar buiten gebracht. Dat is voor iedereen jammer. Dat mag BiblioNu zich ook aantrekken."

'We zitten hier met de bieb op de mooiste plek in Venray'

En hoe wordt de voorgenomen verhuizing van de Venrayse bibliotheek naar het AH-pand door het personeel beoordeeld? "We zitten hier op de mooiste plek in Venray, het pand is cultureel erfgoed en het ligt mooi centraal, dicht bij bijvoorbeeld de schouwburg. Maar dat we er blijven, is, zo begrijpen we, een achterhaald station. De beslissing is door het college al genomen. Bij het huidige pand aan de Merseloseweg had bijvoorbeeld gekozen kunnen worden om rondom in de buitenmuren meer glas te plaatsen, zodat het gebouw een opener karakter krijgt. En verbouw het binnen, leg er een nieuw dak op met zonnecollectoren en het gebouw is weer als nieuw. Met parkeerplaatsen, ook voor invaliden, en fietsenstalling bij de hand." Donderdag 27 juni vergadert de gemeenteraad over de toekomst van de bibliotheek. "Dan zitten wij op de tribune."