Kenniscentrum Nazorg Adoptie in Venray?


Venray | Venray maakt zich op voor een internationale conferentie over nazorg bij adoptie. Ruim 100 bezoekers uit Nederland en de Euregio hebben zich ingeschreven voor het symposium in Zaal Zeven van hotel Asteria. Sprekers uit onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, België en Nederland gaan vrijdag 21 juni in op de vraag hoe een Europees Kenniscentrum Nazorg Adoptie eruit moet zien. Venray is in de race om het kenniscentrum te huisvesten.

De internationale conferentie wordt georganiseerd door Vereniging Nazorg Adoptie, dat ijvert voor een Europees kenniscentrum dat zich gaat bezig houden met hulp aan geadopteerden, adoptieouders en afstandsouders. Inzet is om in eerste instantie tot een Euregionaal kenniscentrum te komen. De Nederlandse vereniging heeft een sterke Venrayse invulling: voorzitter is Anne-Marie Goossens uit Venray, één van de bestuursleden is Puk Heijnen-Poels uit Oostrum. Beiden zijn geadopteerd.

Centraal staan tijdens het symposium de vragen: wat verstaan we onder competente nazorg bij adoptie, over welke competenties, expertise en ervaring moet een kenniscentrum beschikken, en hoe kan kennis en het aanbod gemakkelijk(er) en dicht(er)bij beschikbaar komen voor inwoners van de Euregio en vervolgens Europa?

Daarnaast wordt tijdens het symposium gesproken over de ontwikkeling dat geadopteerden steeds vaker kiezen voor een juridisch traject en de overheid aanklagen, omdat die haar rol als toezichthouder onvoldoende zou hebben vervuld. Juriste Dewi Deijle zal spreken over haar onderzoek naar de zorgplicht van de Nederlandse Staat. Ze zal ingaan op juridische procedures tegen de overheid inzake illegale adopties en gelegaliseerde kinderhandel. Sanne van Rossen, auteur van het boek Verdriet van Sri Lanka, licht haar project toe om wereldwijd aandacht te vragen voor de positie van vrouwen die - vrijwillig of gedwongen - hun kind hebben afgestaan ter adoptie of wiens kind is gestolen voor adoptie. De buitenlandse inbreng komt onder andere van de Amerikaanse klinisch psycholoog David M. Brodzinsky en Prakash Goossens uit België, van Indische origine. Hij pleit voor een historisch onderzoek naar 50 jaar interlandelijke adoptie in Vlaanderen en een grondige uitbreiding van nazorg voor geadopteerden. Gera ter Meulen heeft een vragenlijstonderzoek naar nazorg gehouden in 11 EurAdopt landen en bij 24 organisaties. De resultaten van dat onderzoek zal ze op 21 juni in Venray toelichten.

Op het affiche van het symposium staan ook twee sprekers uit de regio. Psychosociaal therapeut Harold Stevens (Het Preventie Team) zal ingaan op de relatie tussen lichamelijke en geestelijke klachten. De tweede spreker is GZ-psycholoog Jos Extra (Vincent van Gogh). Hij heeft ruime ervaring met het thema hechting. Het symposium in Venray wordt georganiseerd met steun van het Ministerie van VWS, ministerie van Justitie en Veiligheid, Interreg en de provincie Limburg.

Meer informatie: www.nazorgadoptie.nl