'Verplaatsen coffeeshops als hoogste prioriteit'

VENRAY | Klankbordgroep Vergeten Driehoek wil hoe dan ook dat de gemeente Venray het verplaatsen van de twee coffeeshops aan de Henseniusstraat de hoogste prioriteit geeft. Dat geeft klankbordvoorzitter Theo Swinkels aan in een brief aan de raadsfracties. De brief is een reactie op de commissievergadering van 12 juni. Daarin besprak de commissie de allesomvattende aanpak die het college wil organiseren om de problematiek in de Vergeten Driehoek de baas te worden.

Door Henk Baltussen

Inwoners van de Vergeten Driehoek (Henseniusstraat, Paterslaan en Langstraat) in Venray, en ook de bewoners van omliggende straten, ervaren sinds jaar en dag veel onveiligheid en overlast in hun buurt. De aanwezigheid van twee coffeeshops, waar jaarlijks zo'n 550.000 bezoekers op afkomen, blijkt een belangrijke reden dat de leefbaarheid in die omgeving ernstig onder druk staat.

"De brief is nodig omdat wij als klankbordgroep merken dat het verplaatsen van de coffeeshops te veel in bijzinnen verstopt zit", legt Swinkels uit. "Bijzinnen kun je makkelijk schrappen. Dat is niet de bedoeling, Er moet vol worden ingezet op het verplaatsen van de coffeeshops." Overal camera's neerhangen en de handhaving in het gebied opvoeren bij bijvoorbeeld het ingezetencriterium (alleen Nederlanders krijgen toegang tot de coffeeshop) zijn ook maatregelen die worden geopperd om de veiligheid en leefbaarheid in de buurt te verhogen. "Maar daar mag niet de nadruk op liggen", zegt Swinkels. "De gemeenteraad moet hierin sturend zijn. Door de brief te sturen laten we zien dat we op onze hoede zijn en ons niet weer een oor aan laten naaien." Swinkels en de klankbordgroep, met vertegenwoordigers uit alle straten rond de Vergeten Driehoek, willen dat de verplaatsing van de coffeeshops niet als een van de vele oplossingen wordt gezien.

'Jammer dat Brugman en burgemeester uit proces stappen'

Swinkels: "Volgens mij bereiden D66 en de VVD een motie met die strekking voor."
Of het vertrek van burgemeester Hans Gilissen en wethouder Carla Brugman, die beiden bestuurlijk betrokken zijn bij de Vergeten Driehoek, van invloed is op de aanpak van de problemen, kan Swinkels niet zeggen. "We hopen natuurlijk van niet. Het is jammer dat ze uit het proces stappen. Het kan natuurlijk ook kansen beiden." Swinkels heeft inmiddels zijn licht opgestoken in plaatsen als Maastricht en Tilburg waar hij ontdekte dat met onder meer verplaatsen van coffeeshops er een heel andere buurt kan ontstaan. "Waar het weer aangenaam wonen is", zegt Swinkels. "Ik denk niet dat er in Venray veel geld gemoeid hoeft te zijn met verplaatsen", meent Swinkels. "Een probleem hier zal zijn: waar moeten ze naartoe? Misschien in de buurt van de plek waar het nieuwe ziekenhuis moet komen of op het Keizersveld. Ergens een nieuwe coffeeshop bouwen zou wel eens de goedkoopste oplossing kunnen zijn."